Etätyössä panostettava hyvinvointiin

Heidi Pekkarinen on ammattijärjestö Talentian eritysasiantuntija, joka pohtii tasa-arvo- ja yhdenvertaisuus- sekä työhyvinvointiasioita. Kuva: Veikko Somerpuro

Tehtyäni etätöitä nyt yli vuoden mietin usein, miten saan oman työhyvinvointini toimimaan, kun istun valitettavan usein kahdeksan tuntia paikoillani neljän seinän sisällä.

On täytynyt uudelleen määritellä koko työelämän toiminta ja ymmärtää kollegoiden läsnäolo aivan erilaisella tavalla. Vaikka emme ole fyysisesti lähekkäin, voimme teknologian avulla luoda yhteisöllisyyttä ja tarjota apua toinen toisillemme.

Suurin oivallus on itsellä ollut se, että tiimin tuen merkitys ei ole vähentynyt etätyössä. Pikemminkin se on korostunut. Etätiimityössä on tärkeää osata sanoittaa omassa työssään onnistumisia ja epäonnistumisia.

Pitää varata aikaa sille, että soittaa kollegoille ja kysyy kuulumisia.

Etätyössä tiimihengen ylläpitäminen on iso haaste ja sen onnistuminen vaatii jokaiselta työntekijältä aktiivista viestintää.

Työyhteisö on yksi niistä työelämän kulmakivistä, jonka vuoksi jaksamme. Jokaisen työntekijän vastuulla on ylläpitää tiimihenkeä myös etätöissä.

Kivut pysäyttivät

Minut pysäytti ennen kesää jatkuvat kropan kivut.

Olkapää vihoitteli ja niveliä pakotti. Kipuja oli kertynyt pikkuhiljaa, johtuen varmasti siitä, että etätyö on vähentänyt liikkumista.

Ennen työpäivän sisälle mahtui paljon palavereista toiseen juoksemista. Poistuin yhdestä rakennuksesta ja siirryin toiseen.

Nyt vain klikkailen hiirellä itseni palaverista toiseen, liikkumatta senttiäkään.

Etätyössä johtamisella on iso merkitys.

Kun pysähdyin kipujen äärelle, muistin jälleen sen, että vain minä voin huolehtia hyvinvoinnistani.

Siksi päätin lisätä arkeeni lounaskävelyt. Haen lounaani lähikaupasta sen sijaan, että tekisin sen valmiiksi edellisenä päivänä.

Vaikutukset huomasin välittömästi. Ulkona piipahtaminen toi kaivattua raikkautta, ja sai minut jaksamaan paremmin.

Johtamisella iso merkitys

Jäsenistön yhteydenottojen perusteella moni jäi etätyöhön siirtymisen akuutissa vaiheessa ilman työn johtamista.

Etätyössä johtamisella on iso merkitys.

Kun arkisia kohtaamisia käytävillä ei tapahdu, korostuu tarve tulla kuulluksi ja saada palautetta. Työntekijöillä voi olla pelkoja ja erilaisia työhön liittyviä paineita normaaliin tilanteeseen verrattuna.

Haastankin kaikki esihenkilöasemassa toimivat miettimään, miten olen onnistunut etätyön johtamisessa ja mitkä ovat tiimiläisten tarpeet.

Etätyössä on paljon joustavuutta. Meidän on keksittävä ne omaan työhön soveltuvat arkiset rutiinit, jotka tuovat liikkuvuutta sekä hyvinvointia työpäivään.

Rutiinit pitävät huolen siitä, että emme mökkiydy kotiin ja saamme liikettä sekä piristystä päivien alkuihin ja loppuihin.

Useimmat meistä kaipaavat myös työyhteisöä, joten muistetaan aktiivisesti olla yhteydessä työkavereihin ja luoda yhteisöllisyyttä.

Jokaisella meillä on vastuu hyvinvoivasta työyhteisöstä.

Heidi Pekkarinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *