Antoisa työsuojeluvaltuutetun tehtävä

Syksyllä valitaan uudet työsuojeluvaltuutetut monilla työpaikoilla. Millaista valtuutetun työ on käytännössä?

Kysyimme kahdelta talentialaiselta työsuojeluvaltuutetulta, mitä he ovat pitäneet valtuutetun työstä. Päivi Domnick toimii kokoaikaisena työsuojeluvaltuutettuna Vantaa kaupungilla, Heidi Arkivuo osa-aikaisena valtuutettuna Keski-Suomen ensi- ja turvakodissa.

Toivoisin, että Talentian jäsenet rohkaistuisivat hakemaan työsuojeluvaltuutetun tehtävään. Tämä avaa ovia ihan uuteen maailmaan ja tarjoaa myös urakehityksen mahdollisuuksia.
– Päivi Domnick

Päivi Domnick on aloittanut työsuojeluvaltuutettuna vuonna 2014. Hän on koulutukselta sosiaalityöntekijä, psykoterapeutti. Hän toimii perhe- ja sosiaalipalveluiden ja suun terveydenhuollon valtuutettuna Vantaalla, ja edustettavia on reilut 1 000 henkilöä.

Heidi Arkivuo on aloittanut työsuojeluvaltuutettuna vuonna 2019 ja toimii tehtävässä nyt toista kaksivuotiskautta. Hän työskentelee ohjaajana Keski-Suomen ensi- ja turvakodin avopalveluyksikkö Ainossa Pidä kiinni ‑hoitojärjestelmän vauvalähtöisessä päihdekuntoutuksessa. Hän on työsuojeluvaltuutettuna koko Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ‑yhdistykselle, noin 45 henkilölle.

Miksi lähdit valtuutetuksi?

Päivi D: Olin aikaisemmin viitisen vuotta Talentian luottamusmiehenä. Kiinnostus työsuojeluun ja halu toimia henkilöstön edustajana saivat minut asettumaan ehdokkaaksi työsuojeluvaaleissa.

Heidi A: Edustin ennen yksikköämme työsuojelutoimikunnassa, ja se oli tosi kiinnostavaa. Asetuin vaaleissa ehdolle ja tulinkin valituksi.

Miltä työsuojeluvaltuutetun työ on tuntunut?

Päivi D: Työ on ollut kiinnostavaa, omaa osaamista sopivasti ajoittain haastavaa. Kahdeksan vuotta on mennyt yhdessä hujauksessa. Työsuojelun tehtäväkenttä on laaja. Itsenäinen työote ja mahdollisuus paneutua asioiden hoitamiseen huolellisesti ovat tuntuneet hyvältä.

Heidi A: Tykkään, tunnen paloa työsuojelua kohtaan. Tämä on hyvää vastapainoa asiakastyölle – erilaiset roolit tukevat työssä jaksamistani. Minusta on ihana päästä vaikuttamaan näihin asioihin ja tekemään työtä yhteisen hyvän eteen.

Millaisten asioiden parissa olet työskennellyt viime aikoina?

Päivi D: Olen työsuojelun asiantuntijana ohjaus- ja neuvontatehtävissä työntekijöille ja esihenkilöille sekä teen työpaikkakäyntejä. Näihin menee suurin osa työajastani. Lisäksi olen henkilöstön edustaja yhteistoiminta- ja sisäilmatyöryhmissä, osallistun tarvittaessa häirinnän ja epäasiallisen kohtelun selvittelyihin ja seuraan oman alueeni työturvallisuusilmoituksia.

Heidi A: Kävin yhdistyksemme hallituksessa kertomassa, mitä meidän työntekijöille kuuluu. Pääsin suoraan vaikuttamaan siihen, mihin asioihin panostetaan jatkossa. Olen myös koonnut työsuojelukansion, joka on yhdenmukainen jokaisessa yksikössä.

Meidän alallamme on ihan erilaiset kuormitustekijät kuin vaikkapa tehtaassa. On hienoa kun pääsee oikeasti vaikuttamaan niihin.
– Heidi Arkivuo

Mikä tehtävässäsi on parasta?

Päivi D: Parasta on mahdollisuus vaikuttaa henkilöstön edustajana työsuojelun kehittämiseen. Olen voinut tukea työntekijöitä ja työyhteisöjä työhyvinvointiin liittyvissä asioissa. Työsuojeluvaltuutetun työ on myös hyvin ihmisläheistä.

Heidi A: Koen olevani etuoikeutettu, että saan kuulla muiden yksiköiden kuulumisia ja tutustua heidän arkeensa. Saan oikeasti vaikuttaa asioihin ja kehittää työpaikkamme työsuojelua.

Viisi vastausta yleisiin kysymyksiin

1. Miten opin työsuojeluvaltuutetun tehtävät?
Päivi D: Sosiaalialan koulutukset antavat jo sinällään hyvän pohjan erilaisten vuorovaikutukseen liittyvien tilanteiden hoitamiseen. Työnantajan velvollisuutena on kouluttaa työsuojeluvaltuutettu tehtävään, ja Talentia järjestää työsuojelukoulutuksia, joissa on mahdollisuus verkostoitua oman alansa kollegojen kanssa.
Heidi A: Kannattaa käydä työsuojeluvaltuutetun koulutuksissa, nimenomaan sosiaali- ja terveysalalle suunnatuissa koulutuksissa. Sieltä saa oppia, pystyy verkostoitumaan ja jatkossa tietää, mistä etsiä tietoa.

2. Ovatko käsiteltävät aiheet raskaita?
Päivi D: Yksikään päivä ei ole samanlainen. Tehtävät vaihtelevat, ja voi myös vaikuttaa itse omaan aikatauluun ja säädellä näin kuormitusta. Työhön liittyy myös paljon kehittämistehtäviä, ja se on tämän tehtävän suola.
Heidi A: Loppujen lopuksi hyvin vähän on niitä raskaita aiheita.

3. Mistä saan tukea?
Päivi D: Kollegoilta, työsuojelupäälliköltä ja eri työsuojelutoimijoilta, kuten Talentialta, Työturvallisuuskeskukselta ja Työterveyslaitokselta.
Heidi A: Keskustelen aiheista tavallisesti luottamusmiehen ja työsuojelupäällikön kanssa. Ja Työturvallisuuskeskuksesta saan myös tukea.

4. Paljonko aikaa valtuutetun töihin menee ja miten sovitan tehtävän muihin töihin?
Päivi D: Jos olet osa-aikainen työsuojeluvaltuutettu, niin lait antavat raamit tehtävän hoitamiseen. Ajankäytöstä ja tehtävien yhteensovittamisesta sovitaan työnantajan kanssa.
Heidi A: Joka kuukausi menee vähintään neljä tuntia, mikä on virallinen minimi. Jos on jotain isompaa, esimerkiksi työsuojelutoimikunta neljä kertaa vuodessa, niin menee enemmän aikaa. Oma avopuolen asiakastyöni mahdollistaa sen, että pystyn kalenteroimaan työt hyvin.

5. Millainen palkka ja edut tehtävässä on?
Päivi D: Valtuutetun tehtävään siirrytään samoilla palvelusuhteen ehdoilla kuin missä on ollut omassa tehtävässä. Lisäksi palkkapussiin tulee työsuojeluvaltuutetun palkkio.

Kiinnostuitko? Lue lisää: talentia.fi/tyosuojeluvaalit

Minna Jerrman

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *