Työrukkaset käteen

Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio kommentoi yhteiskuntaa sosiaalisesta näkökulmasta. Seuraa tai pyydä kaveriksi, niin tiedät enemmän!
Facebook
Twitter

Joulun aikaan valtakunnan mediat nostivat tapetille Koskelan tragedian myötä lastensuojelun pitkittyneet ongelmat.

Myös mielipidepalstoilla kirjoitettiin rekrytointiongelmista ja siitä miksi monet jaksavat työssä vain lyhyen aikaa. Palkkaus ei vastaa työn vaativuutta ja pyöröovi käy. Ammattiliitto sai mainintansa keskusteluissa yhteistyökumppanina, mutta myös lapasena.

Näistä aiheista on puhuttu vuosikausia, istuttu työryhmissä, kirjoitettu, tavattu ihmisiä ja silti muutos tuntuu tuskastuttavan hitaalta. Käsissämme on kuitenkin vihdoin lakiehdotus asiakasmäärien mitoituksesta lastensuojeluun. Tämä on hieno askel. Se ei kuitenkaan ratkaise yksinään lastensuojelun ongelmia, puhumattakaan koko sosiaalihuollon ja myös varhaiskasvatuksen jäsentemme työtaakasta.

Sijoitus sosiaalipalveluihin ja sosiaalialan korkeakoulutettuihin ammattilaisiin on tuottava.

Poliittiset päätökset näyttelevät suurta roolia näissä kysymyksissä. Ymmärrys siitä, että sosiaaliset investoinnit säästävät, ei ole vieläkään siirtynyt puheista päätöksiin. Kuntavaalien ollessa ovella tapaamme keväällä yhdeksällä eri hyvinvointialueella päätöksentekijöitä ja sote-virkamiehiä. Viestimme on, että sijoitus sosiaalipalveluihin ja sosiaalialan korkeakoulutettuihin ammattilaisiin on tuottava sijoitus sekä taloudellisesti että inhimillisesti. Kuntien riittävillä sosiaalihuollon resursseilla ehkäistään sosiaalisia ongelmia sekä tuetaan ja edistetään heikoimmassa asemassa olevien kuntalaisten hyvinvointia, osallisuutta ja toimintakykyä. Ihmisten oikea-aikainen auttaminen ei voi olla yksittäisen työntekijän vastuulla. Kunnat ja tulevaisuudessa hyvinvointialueet ovat velvollisia huolehtimaan siitä, että ammattilaisilla on työn tekemisen perusedellytykset kunnossa.

Työelämän muutos voi tuntua turhauttavan hitaalta. Jokainen twiitti, mielipidekirjoitus ja keskustelu, joissa työmme arkea avataan, on kuitenkin voimauttanut minua. Nämä vievät yhteistä viestiämme eteenpäin. Keväällä Talentia tuo materiaalia ja tukea vaikuttamisen vahvistamiseksi. Lapaset lämmittävät, mutta pistänpä työrukkaset käteen ja ryhdyn hommiin. Hyvää ja vaikuttavaa uutta vuotta jokaiselle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *