
Sosionomista sosiaalityöntekijäksi
Ylempi AMK ei ole ainoa sosionomien jatkokoulutusväylä. Heille on tarjolla kolme polkua pätevöityä sosiaalityöntekijäksi. Suorin … Lue lisää
Syksyllä hyvinvointialueilla ja kunnissa järjestetään työsuojeluvaalit, jotka ovat merkittävä hetki jokaiselle vaikuttaa työpaikkansa turvallisuuteen ja hyvinvointiin.
Vaaleissa valitaan työsuojelun yhteistoimintahenkilöt toimikaudelle 2026–2029. Toimikausi on aina nelivuotinen. Yksityisellä sektorilla työsuojeluvaalien aikataulu noudattaa valintojen mukaista aikataulua, sillä valtuutettujen toimikaudet voivat olla kaksivuotisia.
Työsuojelu on jokaisen asia. Mutta tiedätkö sinä, miten työsuojeluvaltuutettu valitaan ja mitä hän tekee? Tai kenen vastuulla työsuojelu on? Ota työsuojeluasiat haltuun ja asetu ehdolle syksyn vaaleissa.
Mitkä ovat työsuojeluvaalit?
Työsuojeluvaaleilla valitaan henkilöstön edustajat työpaikan työsuojelun yhteistoimintaan.
Työsuojeluvaltuutetun ja varavaltuutettujen valinnasta on säädetty lailla. Työsuojeluvaltuutetun, varavaltuutetun ja työsuojelutoimikunnan jäsenten vaali on järjestettävä siten, että kaikilla toimipaikan työntekijöillä on mahdollisuus ottaa osaa vaaleihin.
Kuka voi asettua ehdolle?
Kaikilla työnantajan palveluksessa olevilla työntekijöillä on oikeus asettua ehdolle, lukuun ottamatta työnantajan edustajia. Ehdokkaaksi voi asettua itse, ja ehdokkaita voivat asettaa vaaleissa äänioikeutetut henkilöt. Myös määräaikaisessa työ- tai virkasuhteessa oleva voi asettua ehdolle, mutta valinta ei pidennä hänen palvelussuhdettaan.
Mitkä ovat työsuojeluvaltuutetun tehtävät?
Työsuojeluvaltuutettu on työntekijöiden edustaja, joka osallistuu työsuojelua koskevien asioiden valmisteluun ja päätöksentekoon. Työsuojeluvaltuutetun tehtävänä on perehtyä oman työpaikkansa työympäristöön ja työyhteisöön liittyviin työntekijöiden turvallisuuteen ja terveyteen vaikuttaviin asioihin.
Hänen tulee myös rohkaista edustamiaan työntekijöitä kiinnittämään huomiota työn turvallisuuteen ja terveellisyyteen sekä tekemään ehdotuksia näiden kehittämiseksi.
Yksi tärkeimmistä työsuojeluvaltuutetun tehtävistä on välittää tietoa työturvallisuus- ja terveysasioista käsiteltäväksi yhteistoiminnassa työnantajan kanssa.
Mitä hyötyä on toimivasta työsuojelusta?
Hyvin toimiva työsuojelu vähentää kuormitusta, tapaturmia ja sairauspoissaoloja. Se myös parantaa työssä viihtymistä ja työhyvinvointia.
Miten työntekijät voivat osallistua työsuojeluun?
Työsuojelu on yhteinen asia, ja jokaisella työntekijällä on velvollisuus huolehtia omasta ja kollegoidensa turvallisuudesta asemasta ja tehtävästä riippumatta. Työntekijöiden on tärkeää viestittää työturvallisuuteen liittyvistä havainnoistaan työsuojeluvaltuutetulle. On myös tärkeää, että työntekijä ottaa yhteyttä valtuutettuun, jos kokee henkilökohtaisen työturvallisuuden tai -terveyden olevan uhattuna.
Lisätietoja löydät Talentian ja Työturvallisuuskeskuksen sivuilta: talentia.fi/tyosuojelu ja ttk.fi.
Tutustu Talentian tarjoamaan työsuojeluvaalimateriaaliin: https://talentia.kuvat.fi/
On tärkeää, että syksyn vaaleissa ehdolla on talentialaisia sosiaali- ja varhaiskasvatusalan ammattilaisia. Kokemus oman alansa erityispiirteistä antaa vahvan pohjan työsuojeluvaltuutetun tehtävään. Talentialaisille työsuojeluvaltuutetuille tarjotaan ensi vuonna työsuojelun peruskoulutus.
Lisätietoja saat erityisasiantuntija Heidi Pekkariselta, heidi.pekkarinen@talentia.fi.