Paras harkkapaikka 2021 on Vaasan muistipoliklinikka

Paras harkkapaikka on TaSO ry:n jokavuotinen edunvalvonta-kampanja, jonka tarkoituksena on nostaa esille hyvien harkkapaikkojen piirteitä ja tätä kautta edistää sosiaalialan opiskelijoiden harjoitteluita tulevaisuudessa ja tuoda tietoisuuteen hyväksi havaittuja harkkapaikkoja.

Tänä vuonna kampanjaan ilmoitettiin 9 harkkapaikkaa, joista esiraatimme valitsi 5 harkkapaikkaa, joista jäsenemme saivat äänestää parhaan harkkapaikan!

Vuoden 2021 Parhaaksi harkkapaikaksi valittiin kampanjaan ilmoitetuista harkkapaikoista Vaasan muistipoliklinikka

Harjoittelijana siellä ollut Janika kuvaili harkkapaikkaa näin: “Muistipoliklinikan opiskelijan vastaanotto oli kuin unelma. Työyhteisö esitteli itsensä minulle. Työyhteisöön kuuluivat muistikoordinaattorit, muistihoitajat, lääkäri sekä sosiaalityöntekijät. Koin muistipoliklinikalla, että minua kohdeltiin kuin kukkaa kämmenellä. Esittelyjen jälkeen minulle kerrottiin selkeästi muistipoliklinikan toiminnasta ja miten muistisairauden diagnosoinnin jälkeen prosessi etenee. Sain olla mukana kotikäynneillä muistikoordinaattoreiden kanssa ja osallistua keskusteluun sekä muistisairaan että muistisairaan läheisen ohjaukseen. Koskaan ei pakotettu tekemään mitään, jos oli epävarma. Sain aina tukea ohjaajilta, kun tarvitsin. Muistikoordinaattorit työskentelee niin koneen äärellä sekä kentällä. Sain vastata puhelimeen, kirjottaa tekstejä, tehdä muistitestejä asiakkaille, tukea omaista ja tukea muistisairasta. Ei tarvitsenut koko ajan vain seurata vierestä. Eli sain olla osallisena mahdollisimman paljon. Ja aivan parasta oli se, että itse olen tehnyt yli kuusi vuotta vanhusten kanssa töitä kotihoidossa eikä minulla ollut ollenkaan tietoa, että Vaasassa on tällainen paikka. Sattumalta löysin Googlettamalla, kun etsin potentiaalista harkkapaikkaa. Unohtumaton hetki oli se, että minulla oli kova halu oppia ruotsia, mutta olin aluksi ujo. Harkan lopussa pääsin jopa tekemään muistitestin ruotsiksi, joka oli yksi tavoitteistani ja onneksi sain ohjaajalta kannustusta tähän.

Opin harjottelussa niin paljon ja kokonaisvaltaisesti muistisairauksista sekä muistityöstä. Pääsin katsomaan, kuinka muistihoitajat tekevät testejä, jos epäilys on muistisairaudesta. Pääsin myös lääkärin mukaan, joka diagnosoi muistisairauden ja näytti miltä näyttää erilaiset muistisairaudet kuvissa. Lääkäriltä sai kysellä sellaisia kysymyksiä mitä ei ole päässyt kysymään muun muassa muistilääkkeistä tai sen, että miten muistisairaalle kerrotaan, ettei enää voi ajaa autoa. Muistikoordinaattoreiden kanssa oli niin ihana olla. Heidän asenne muistisairasta ja läheistä kohtaa oli erittäin mieluissaa seurata ja heistä paistoi motivoitunu työntekijä. Tämä harkkapaikka sopii ehdottomasti geronomeille ja myös sosionomeille, jotka ovat kiinnostuneet vanhustyöstä.

Se kuinka työntekijät kohtelivat minua harkkapaikassa, oli kuin unelma. Olisipa kaikissa työpaikoilla tuollainen kohtelu ja se, että kuinka he ottavat opiskelijan mukaan työyhteisöön. Aina toivotetaan aamuisin huomenta ja perjantaisin viikonloput. Lounastauoilla ei tarvinnut yksin olla nurkassa, kun työyhteisö otti mukaan keskusteluihin.

Tämä oli minulle mieleenpainuvin harjoittelu. Paras mahdollinen sellainen. Olin koko harjoittelun ajan todella kiitollinen työyhteisöstä. Sain paljon myös vinkkejä muistisairauksien yhdistyksistä. Ei ollut noloa kysyä yhtään mitään IKINÄ. Tätä tekstiä kirjoittaessa muistelen erittäin lämmöllä sitä ihanaa opiskelijaystävällistä kohtelua sekä asennetta. Kun ohjausta annettiin niin sitä annettiin. Työntekijöistä ei paistanut se, etten olisi tervetullut, vaan se, että tulen varmasti olemaan tämän työpaikan tuleva työntekijä. Tämän harjoittelun jälkeen minulle tuli sellainen tunne, että haluan muistikoordinaattoriksi ja ehdottomasti tuonne ihanaan työyhteisöön, jossa on myös maailman ihanin ja kannustava esimies ♥ Koin saaneeni mahtavat eväät opintojen jatkoon sekä sellaisen perehdytyksen, että voisin tulla jo työntekijäksi! ☺

Tämä työpaikka ansaitsee tulla kuulluksi ja tiedoksi kanssasisarille, että tällainen paikka on olemassa ☺ Eli opiskelija UNELMA harkkapaikka! ♥”

Kehutut harkkapaikat -osiosta löydät voittajan sekä vuoden 2021 ja aiempien vuosien Paras harkkapaikka -kampanjaan ilmoitetut harkkapaikat.