Opiskelija! Kun sijaistat, huomioi nämä!

Moni sosiaalialan opiskelija työskentelee sosiaalihuollossa laillistettujen ammattihenkilöiden tilapäisinä sijaisina. Tässä jutussa on kaikki, mitä sinun opiskelijana tulisi tietää ennen kuin lähdet sijaiseksi. TaSO ry on toteuttanut jutun yhteistyössä Talentian kanssa, ja aiheesta on julkaistu myös Jane & Paulo -lehdessä. Jos olet tämän luettuasi vielä epävarma, voit ongelmatilanteissa kysyä neuvoja ja tukea Talentian asiantuntijoilta. Palvelu on tarkoitettu kaikille Talentian jäsenille – myös opiskelijajäsenille. Kätevin tapa asioida on jäsenten sähköinen neuvontapalvelu, jonne voi jättää kysymyksiä mihin vuorokauden aikaan tahansa.

Älä ota vastaan sijaisuuksia ennen kuin opintoja on riittävästi!

Sosiaalihuollon ammattihenkilölain tavoitteena on parantaa asiakasturvallisuutta ja sosiaalihuollon asiakkaan oikeutta hyvälaatuiseen sosiaalihuoltoon. Siksi sosiaalihuollossa toimivilta laillistetuilta ammattihenkilöiltä vaaditaan tietty koulutustaso ja osaaminen, jotta heillä on edellytykset työskennellä asiakkaiden parhaaksi. Tämä periaate koskee myös opiskelijoita kun he toimivat tilapäisesti ammattihenkilön tehtävissä.

Sosiaalityöntekijän ammatissa voi toimia sijaisena enintään vuoden ajan, jos kyseessä on sosiaalityöntekijän ammattiin opiskeleva henkilö, joka on suorittanut hyväksytysti sosiaalityön aineopinnot ja käytännön harjoittelun. Vuoden enimmäisaikaa ei saa ylittää esimerkiksi ketjuttamalla sijaisuuksia.

Opiskelijan on työskenneltävä laillistetun sosiaalityöntekijän johdon ja valvonnan alaisena. On myös tehtäviä, joissa voi toimia vain laillistettu ammattihenkilö, ei opiskelija.

Sosionomin, geronomin tai kuntoutuksen ohjaajan ammatissa voi toimia tilapäisesti enintään vuoden ajan kyseiseen ammattiin opiskeleva tai sosiaalialalle soveltuvan korkeakoulututkinnon suorittanut henkilö, jolla on riittävät edellytykset ammatissa toimimiseen. Arvion tekee työnantaja.

Ammattihenkilölain kirjain on varsin selvä. Siksi on ollut huolestuttavaa kuulla tapauksista, joissa jotkut kunnat ovat palkanneet opiskelijoita, joilla ei ole lain vaatimia riittäviä opintoja vielä suoritettuna. Tilanteet koskevat etenkin sosiaalityöntekijöiden sijaisuuksia.

Talentian opiskelijajärjestö TaSO ry suosittaa, etteivät sosiaalityön opiskelijat ota vastaan sijaisuuksia ennen kuin opintoja on suoritettu lain vaatima määrä. Senkin jälkeen on tärkeää miettiä, mihin oma osaaminen riittää.

Kyse ei siis ole vain työnantajan ja esimiehen vastuusta rekrytoitaessa ja myöhemmin opiskelijasijaisten toiminnan valvonnasta työpaikalla. Opiskelijan itsensä on myös arvioitava osaamisensa, jotta ei vaaranna asiakasturvallisuutta ja asiakkaan oikeutta hyvälaatuiseen sosiaalihuoltoon –  eikä liioin riskeeraa mahdollisilla rikkeillä omaa tulevaisuuttaan.

Valvonta ja seuraamukset

Sosiaalihuollon ammattihenkilölaki on valvontalaki, jonka perusteella valvotaan kaikkien laillistettujen ammattihenkilöiden toimintaa. Myös tilapäisesti sosiaalihuollon ammattihenkilöiden tehtävissä työskentelevien opiskelijoiden työtä valvotaan, vaikka he eivät vielä olisi sosiaalihuollon ammattihenkilöiden keskusrekisterissä.

Ensisijainen valvontavastuu on työnantajalla, tämän jälkeen valvovilla viranomaisilla aluehallintovirastossa ja Valvirassa.

Opiskelijalle voi koitua seuraamuksia, jos hän esimerkiksi suorittaa tehtäviä, joihin hänen koulutuksensa tai ammattitaitonsa on selvästi riittämätön tai opiskelija toimii tehtävässään olennaisesti virheellisesti tai laiminlyö eettiset velvoitteensa. Tilanteet selvitetään, arvioidaan ja ratkaistaan. Seuraukset rikkomuksista ovat eriasteisia, ja ne voivat olla muun muassa hallinnollista ohjausta, kirjallinen varoitus tai turvaamistoimia.

Valvira tekee Suosikki-rekisteriin tilapäisesti sosiaalihuollon ammattihenkilön tehtävässä toimineen opiskelijan tietoihin merkinnän, jos valvontatoimenpiteenä on annettu huomautus, kirjallinen varoitus tai turvaamistoimenpide. Merkintä säilyy rekisterissä kymmenen vuotta.

Huomioi myös tehtävänimikkeesi

Työelämässä on epäselvyyttä tilapäisten työntekijöiden tehtävänimikkeestä silloin, kun sijainen ei ole suorittanut laillistetulle ammattihenkilölle vaadittavaa tutkintoa. Nyt käytetään muun muassa vs. sosiaalityöntekijä -nimikettä, vaikka tehtävää hoitavalla opiskelijalla ei ole ammatinharjoittamisoikeutta sosiaalityöntekijän ammattiin.

Talentian työelämätoimikunta esittää, että työelämässä siirryttäisiin jatkossa käyttämään esimerkiksi nimikettä sosiaalityöntekijäopiskelija tilanteissa, joissa työntekijällä ei ole vielä laillistetun sosiaalityöntekijän statusta. Näin parannetaan kaikkien osapuolten oikeusturvaa.

Palkan epäpätevyysalennus

Kuntasektorilla työskentelevän palkkaan saatetaan tehdä 5–10 prosentin epäpätevyysalennus käyttäen perusteluna esimerkiksi puuttuvaa koulutusta tai työkokemusta. Sosiaalihuollossa on usein tehty epäpätevyysalennuksia liittyen työntekijän opiskelijastatukseen, vaikka tehtäväkohtainen palkka on määriteltävä tehtävän vaativuuden perusteella.

TaSO ry kannustaa opiskelijoita huolehtimaan eduistaan: jos opiskelija työskentelee epäpätevänä, mutta kykenee suoriutumaan työhön liittyvistä tehtävistä kuten pätevät, on hyvä vaatia samaa tehtäväkohtaista palkkaa, jota muutkin työntekijät saavat. Jos sinulta on vähennetty epäpätevyysalennus väärin syin, täältä löydät lisätietoa palkkavähennyksen takaisinmaksun hakemisesta takautuvasti.

Valmistumisen jälkeen Suosikki-rekisteriin

Hae sosiaalihuollon ammattihenkilörekisteriin heti valmistumisen jälkeen, jotta voit toimia laillistettuna sosiaalihuollon ammattihenkilönä: sosiaalityöntekijänä, sosionomina, geronomina tai kuntoutuksen ohjaajana.

Laillistus kannattaa hakea silloinkin, vaikka suunnittelee hakeutuvansa esimerkiksi varhaiskasvatukseen lastentarhanopettajaksi tai muihin sosiaalialan tehtäviin, joissa laillistusta ei tarvita. Tämä auttaa joustavaa siirtymistä työelämässä tehtäviin, joissa tulee olla laillistettu sosiaalihuollon ammattihenkilö.

Jokainen hakee ammattioikeuksiaan itse. Kätevintä on hakea laillistusta sähköisesti. Valviran verkkosivuilta löytyvät linkki ja hakuohjeet. Päätös ammattioikeuksien myöntämisestä on maksullinen.