Edustajistovaalit lähestyvät!


Mitä? Missä? Milloin?

Edustajistovaalit lähestyvät!

Kaikkien ammattikorkeakoulujen opiskelijakuntien edustajistovaalit ovat pian täällä!

Lisäksi yliopistojen ylioppilaskunnista Helsingin ylioppilaskunnalla on vielä edustajistovaalit tänä syksynä.

 

Ammattikorkeakoulujen opiskelijakuntien edustajistovaaleissa valitaan oppilaitoksen opiskelijakunnan edustajisto, joka ajaa opiskelijoidensa asemaa seuraavan toimikauden ajan, yleensä 1-2 vuotta. Edustajisto muun muassa valitsee keskuudestaan opiskelijakunnan hallituksen ja puheenjohtajan. Se myös valvoo hallituksen toimintaa sekä nimittää jäsenet muihin oppilaitoksen sisäisiin toimielimiin. Edustajiston tärkeyttä opiskelijalle ei voi vähätellä: se on valvomassa sinun, opiskelijan, etua oppilaitoksessasi!

 

Miksi tämä koskettaa juuri sinua, sosiaalialan opiskelija?

Tänä vuonna edustajistoihin on ehdolla hieno määrä sosiaalialan tulevia ammattilaisia! On tärkeää, että sosiaalialan osaamista ja arvoja viedään opiskelijakunnan sekä oppilaitoksen päätöksentekoon. Sosiaalialan opiskelijoita tarvitaan vaikuttamaan yhteiskunnallisesti, koska siten pääsemme vaikuttamaan oman alamme tärkeisiin aihepiireihin! Tätä tukee myös TaSO ry:n vuoden teema #sosiaalisestivaikuttava!

Sosiaalialan opiskelu antaa loistavat eväät lähteä vaikuttamaan tärkeisiin asioihin omassa oppilaitoksessa, ja se voi poikia mahdollisuuksia korkeamman tason vaikuttamisen paikoille edustajistokauden jälkeen. Muun muassa SAMOKin puheenjohtajaksi valittiin lokakuussa O’Diakon edustajiston tämän vuoden puheenjohtaja Iiris Hynönen (sosionomi AMK). Myös Akavan opiskelijoiden nykyinen varapuheenjohtaja ja SAMOKin puheenjohtaja 2017, sosionomiopiskelija Anni Koivisto (sosionomi AMK) on ponnistanut nykyiselle paikalleen Vaasan ammattikorkeakoulun edustajistosta.

Äänestämällä voit vaikuttaa!

  • Käy tarkistamassa oman oppilaitoksesi äänestysaika edustajistovaaleista klikkaamalla TÄSTÄ.
  • Helsingin yliopiston edustajistovaaleista löydät infoa TÄÄLTÄ.

Suurin osa yliopistojen ylioppilaskuntien edustajistovaaleista järjestetään seuraavan kerran vuonna 2019, joten ole silloin kuulolla!

 

VILISIKÖ TEKSTI VIERAITA KÄSITTEITÄ? TÄSSÄ PIENI INFOPAKETTI!

 

Mikä on SAMOK?

SAMOK on kaikkien Suomen ammattikorkeakoulujen opiskelijakuntien liitto. SAMOK koostuu kaikkiaan 25:stä opiskelijakunnasta. SAMOK tukee opiskelijakuntia opiskelijakuntien tehtävässä tukea oman korkeakoulunsa opiskeljoiden etuja.

Jäitkö miettimään, mikä on opiskelijakunta?

Ammattikorkeakouluilla on opiskelijakunta, johon kyseisen ammattikorkeakoulun opiskelijat voivat kuulua. Kaikki Suomen opiskelijakunnat löytyvät klikkaamalla TÄSTÄ – käy etsimässä oman ammattikorkeakoulusi opiskelijakunta! Yliopistojen ylioppilaskuntia on yhteensä 14.

Opiskelijakunta toimii jäsentensä ja oppilaitoksensa yhdyssiteenä sekä pyrkii edistämään opiskeluun ja opiskelijoiden asemaan liittyviä pyrkimyksiä. Monet opiskelijakunnat huolehtivat myös opintojen ohjaukseen kuuluvasta opiskelijatuutoroinnista sekä urasuunnittelua ja työhön sijoittumista edistävästä rekrytointitoiminnasta.

Jäitkö miettimään, mikä on edustajisto?

Opiskelijakunnissa ylintä päätösvaltaa käyttää vaaleilla valittava edustajisto. Edustajisto valitsee opiskelijakunnan hallituksen, joka päättää käytännön toimista oppilaitoksessa. Edustajisto valitsee myös opiskelijoiden edustajan ammattikorkeakoulun hallitukseen ja muihin monijäsenisiin hallintoelimiin.