Terveyssosiaalityö

Terveydenhuollon sosiaalityöllä tarkoitetaan sosiaalityöntekijän tai sosiaaliohjaajan toimintaa, joka toteutuu terveydenhuollon organisaatiossa terveys- ja sosiaalipolitiikan tavoitteiden mukaisesti terveyden ja sosiaalisuuden edistämiseksi ja ylläpitämiseksi. Työn lähtökohtana on kokonaisnäkemys sairauden ja sosiaalisten tekijöiden yhteyksistä. (Suomen kuntaliitto ja Terveydenhuollon sosiaalityöntekijät ry. 1998)

Terveyssosiaalityö ry:

  • Terveydenhuollossa toimivien sosiaalityöntekijöiden ja sosiaaliohjaajien valtakunnallinen ammatillinen yhdistys
  • Yhdistys kuuluu Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentiaan ja Akavaan
  • Edunvalvonnasta neuvottelee julkisella sektorilla Juko ja yksityisellä sektorilla Talentia

Tavoitteena on vaikuttaa yksilön ja perheen elämäntilanteeseen siten, että sairaudesta huolimatta taloudellinen toimeentulo, sosiaalinen suoriutuminen ja yhteiskunnallinen osallistuminen jatkuisivat mahdollisimman häiriöttömästi.

(Suomen kuntaliitto ja Terveydenhuollon sosiaalityöntekijät ry. 1998)

Historia

Terveyssosiaalityöntekijät ovat järjestäytyneet yhdistykseksi jo 1947 ja se rekisteröitiin vuonna 1949. Yhdistyksellä on ollut vuosien varrella monia eri nimiä, vuonna 2003 nimi muuttui Terveydenhuollon sosiaalityöntekijät ry:stä Terveyssosiaalityöntekijät ry:ksi, josta nyt vuonna 2023 Terveyssosiaalityö ry:ksi. Yhdistys avasi ovensa terveyssosiaalityötä tekeville sosiaaliohjaajille, jolloin myös yhdistyksen nimeä oli syytä tarkentaa. Nyt yhdistys kokoaa yhteen kaikki terveydenhuollon ja kuntoutuksen parissa työskentelevät sosiaalityöntekijät ja sosiaaliohjaajat, jotka pääsevät hyötymään yhteisistä koulutuksista, kollegiaalisesta tuesta sekä yhteisestä edunvalvonnasta.

Toiminnan tavoite

Yhdistyksen toiminnan tavoitteena on ammatillinen edunvalvonta vankan asiantuntijatyön avulla. Yhdistys tekee tiedotus- ja julkaisutoimintaa ja pyrkii olemaan ajan hermolla yhteiskuntapolittisena vaikuttajana. Koulutus, tutkimus ja oman työn kehittäminen ovat nousseet tämän päivän haasteiksi vaativissa terveys- ja kuntoutuspalvelujen toimintaympäristöissä. Myös kansainvälinen toiminta on ollut viimeisen kymmenen vuoden ajan yhdistyksemme laajeneva areena, jolloin tutkimus- ja kehittämistoiminta ovat saaneet pontta ulkomaisista yhteyksistä.