Paras harkkapaikka

TaSO ry on jo yli 10 vuotta etsinyt ja palkinnut parhaan harkkapaikan. Tarkoituksena on saada sosiaalialan opiskelijat jakamaan kullanarvoista tietoa hyväksi havaituista harkkapaikoista ja tätä kautta löytämään ja vaatimaan itselleen laadukkaan harkkapaikan sekä hyvää ohjausta.

Vuoden 2023 Parhaaksi harkkapaikaksi valittiin kaikista kampanjaan ilmoitetuista harkkapaikoista Ylöjärven lapsiperheiden sosiaalityö, -ohjaus ja perhetyö

Kyseisen harkkapaikan voittoon siivittänyt hakemus on tässä:

”Olin sosiaalityön 6 viikon harjoittelussa keväällä 2023. Aluksi oli vaikea saada harkkapaikkaa ja meni viime metreille, kunnes Ylöjärveltä otettiin avosylin vastaan. Ylöjärvellä on vuosi sitten pystytetty uusi toimipiste, Perheiden talo, jossa toimii moniammatillinen tiimi. Saman talon alla harjoittelun aikana oli toimintaterapeutti, psykiatri, psykiatrisia sairaanhoitajia, sosionomeja, lähihoitajia, sosiaalityöntekijöitä sekä psykologi. Tiimissä oli onnellinen tilanne, sillä oli aikaa, tahtoa ja voimavaroja ottaa opiskelija harjoitteluun. Ylöjärvellä harjoittelu toimi niin kuin jokaisen harjoittelun tulisi mennä: mahdollistettiin opiskelijalle erilaisia tilanteita, annettiin vastuuta sekä mahdollisuus osallistua vaativampiin keisseihin sitä halutessaan. Mihinkään ei ollut pakko mennä, mikäli niin koki. Sain kunnolla ohjausta niin omalta ohjaajaltani Elinalta kuin kaikilta muilta työntekijöiltä. Aina oli mahdollisuus keskustella ja jakaa niin negativiisia kuin positiivisia ajatuksia. Ylöjärvellä näkyi hyvin moniammatillinen yhteistyö ja sosionomit, sosiaalityöntekijät, lähihoitajat sekä alakerran perheintensiiviyksikön työntekijät tekivät tasa-arvoisesti työtä ja jokaisen työtä kaikki tuntuivat arvostavan. Kaiken kaikkiaan koin, että kuudessa viikossa minusta tuli työyhteisön tasavertainen jäsen ja vastaanotosta lähtien tunsin olevani osa porukkaa. Oli ihanaa nähdä, että sekä perheohjaajat, lastenvalvoja että sosiaalityöntekijät vetivät yhtä köyttä asiakkaiden asiat edellä. Osallistuin moniammatillisiin palavereihin ja pääsin tutustumaan myös lastenvalvojan työhön. Harjoittelijana minun annettiin olla harjoittelija, eikä paineistusta ollut ollenkaan. Ylöjärvellä tiimihenki oli ja on jotain uskomatonta: aamukahvit juodaan yhdessä, käydään yhdessä lounaalla ja johtava sosiaalityöntekijämme tekee vohveleita onnistumisten kunniaksi. Annetaan sanallista palautetta, tuetaan ja keskustellaan. Aina, kun huoneen ovi oli auki, tiesi, että saa ja pitää mennä jutskailemaan, kyselemään ja ihmettelemään. Harjoittelussa osallistuin työnohjaukseen, jossa kirjoitin itselleni ohjenuoran tärkeimmistä opituista asioista: 1. Mistään ei tarvitse selviytyä yksin, tiimin tuki on läsnä AINA. Keissejä tulee ja voi jakaa. 2. Kaikkea ei tarvitse tietää, muilta voi oppia joka ikinen päivä. 3. Varjele omaa aikaasi työn ulkopuolella. Näistä asioista keskustelimme myös ohjaajani kanssa ja ymmärsin syvempiä asioita työstä, jota tulen tulevaisuudessani tekemään. Kaiken kaikkiaan koen, että harjoittelun avulla olen turvallisesti saanut ottaa ensiaskeleet työelämään, joka oli aikaisemmin melko pelottava ajatus. Nyt kuitenkin tuntuu siltä, että ammatillinen minä ja tiimi kantaa. Harkkakokemus vahvisti ammatillista identiteettiäni, itsetuntoani ja opetti myös uudenlaisia eettisiä ulottuvuuksia. Nyt kun on tällainen harkkapaikka takana, on vaikea pistää paremmaksi.. Kiitos Ylöjärven lapsiperheiden sosiaalityö, -ohjaus ja perhetyö! <3”

Kehutut harkkapaikat -osiosta löydät Paras harkkapaikka -kampanjaan ilmoitetut harkkapaikat vuosien varrelta.