Mun duuni osa 4

Tehtävän nimike: Lastenvalvoja / perheoikeudelliset palvelut
Koulutus: Sosionomi yamk

Lastenvalvojan pätevyys vaatimuksena on tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto (Sosiaalihuoltolaki
1301/2014, 27a § ja Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä 817/2015, 7 §) Adoptioneuvontaa ja ohjausta saa antaa vain adoptioneuvontaan kouluttautunut sosiaalityöntekijä

Työskentelen Kymsoten perheoikeudellisissa palveluissa Kotkan yksikössä, jossa työskentelee kuusi lastenvalvojaa. Kotkan yksikön lastenvalvojista neljä ovat sosionomi YAMK – koulutuksella, yksi sosionomi taustainen hallintotieteen maisteri ja yksi sosionomi YAMK opiskelija (määräaikainen). Kymsotessa työskentelee kaiken kaikkiaan 12 lastenvalvojaa, joista kuusi Kouvolan toimipaikassa.

Tehtäviini kuuluu ohjaus, neuvonta ja keskusteluapu eroa harkitseville tai eronneille
– Isyyden ja äitiyden selvittäminen
– Lapsen huoltoon, asumiseen ja tapaamiseen liittyvät neuvottelut ja sopimusten vahvistaminen
– Lapsen elatussopimusneuvottelut ja sopimusten vahvistaminen
– Olosuhdeselvitykset oikeuslaitokselle
– Virka-avut muiden kuntien kanssa sopimus- ja isyysasioissa sekä olosuhdeselvityksissä.

Lastenvalvojan tehtävänä on avustaa vanhempia pääsemään sopimukseen ja laatia vanhempien sopimista asioista viralliset sopimukset. Lasta koskevissa sopimusasioissa sopijaosapuolia ovat vanhemmat. Sopimuksen lähtökohtana tulee aina olla lapsen etu. Vanhempien tulee päästä yhteisymmärrykseen siitä, mitä lapsen asioista sovitaan. Lastenvalvoja ei määrää sopimusten sisällöstä, vaan sopimusneuvottelut käydään vanhempien kesken. Lastenvalvojan vahvistama sopimus on samalla tavalla täytäntöönpanokelpoinen kuin tuomioistuimen päätös, joka on saanut lainvoiman.

Asiakkainani ovat ​kaikki lapsiperheet, kun heillä on tarve eropalveluille tai, kun tarvitaan isyydenselvitystä. Tehtävänimikkeestä huolimatta lastenvalvoja ei työskentele lasten kanssa, vaan lapsen vanhempien ja huoltajien kanssa. Käräjäoikeuden pyynnöstä laadittavien olosuhdeselvitysten aikana tavataan lasta. Muutoin lapsen mielipiteen selvittäminen on aina vanhempien tehtävä. Yhteistyötä teen muun muassa lastensuojelun, lapsiperheiden sosiaalityön, käräjäoikeuden, neuvoloiden sekä perheneuvoloiden kanssa.

Mielenkiintoista työstäni tekee se, että ei ole kahta samanlaista perhettä tai työpäivää. Jokaisen perheen tilanteet ja taustat ovat omanlaisensa. Työ vaatii vahvaa ammattitaitoa sekä kykyä olla läsnä ja kohdata asiakas. Tässä työssä pitää olla ajanhermolla koko ajan, koskaan ei tule valmiiksi vaan itseään ja ammattitaitoaan tulee kehittää jatkuvasti. Uusia asioita ja esimerkiksi lakimuutoksia tulee tasaisesti vastaan. Työ vaatii erityisosaamista, perheoikeudelliset palvelut ovat hyvin omanlaisensa osaamisalue sosiaalityön maailmassa.