Puheenjohtajan palsta 3/2018

Puheenjohtajan palsta 3/2018

Edinburghin opintomatkan innoittamassa Savonlinnan seminaarissa 24.8.2018 käsittelimme  eriarvoistuvaa lapsuutta sosiaalityön haasteena. Miten tunnistamme köyhyyden vaikutuksia – miten palvelujärjestelmä pystyy tukemaan tasa-arvoisia lähtökohtia kaikkien lasten elämään? Miltä palvelujärjestelmä näyttää asiakkaan näkökulmasta?

Lue koulutusmateriaali kotisivuiltamme.

https://www.talentia.fi/sosiaalityontekijat/ajankohtaista/koulutusmateriaalit/eriarvoistuva-lapsuus-sosiaalityon-haasteena/

Hallituksen kokouksessa 20.10. pohdimme uudistuvaa uudistuvaa lapsenhuoltolakia.Lapsen huoltoon, asumiseen ja elatukseen liittyvät ratkaisut heijastuvat moniin palveluihin ja etuisuuksiin laaja-alaisesti. Lakiesitys tuo toteutuessaan lastenvalvojan työhön lisää lapsen ja perheen kohtaamiseen ja kuulemiseen sekä juridiseen osaamiseen liittyviä haasteita mm. siirtäessään tuomioistuimista tehtäviä lastenvalvojille.   Mielestämme työn haasteet kasvavat niin, että lastenvalvojalla tulisi olla sosiaalityöntekijän pätevyys!

Totesimme myös, että lastensuojelun sosiaalityöstä tulee jatkuvasti huolestuttavaa tietoa: Monin paikoin kärsitään työntekijäpulasta ja työntekijöiden vaihtuvuudesta.  Tamperelainen-lehdessä 20.-21.10. kirjoitettiin Tampereen tilanteesta ja todettiin, että Valviran rekisterissä on n. 6000 rekisteröityä sosiaalityöntekijää ja kuntien tarve on n. 3500. Tilanne olisi hallinnassa, kun työolosuhteet, työntekijöiden tuki, johtaminen ja palkkaus ovat kunnossa.   Tuntuu käsittämättömältä, että samaan aikaan, kun julkista sektoria kurjistetaan, palveluita yksityistetään tai haastetaan sijoittajia rahoittamaan lasten ja nuorten syrjäytymistä ehkäiseviä hankkeita (Ylen uutinen 28.10.2018 Vantaalta).  Onko oikein tehdä bisnestä ihmisten hädällä?

17.11.2018 on sekä hallituksen kokous (alkaen klo 12.30) että yhdistyksen syyskokous (alkaen klo 14.00). Ammatillisen edunvalvonnan kysymyksenä palaamme vielä aikuissosiaalityön ja erityisesti taloussosiaalityön pariin. Kelan perustoimeentulotuki teettää jatkuvasti työtä ja päänvaivaa- niin meille työntekijöille kuin asiakkaillekin!

Näissä merkeissä – nähdään syyskokouksessa ja ollaan TARKKANA!

Pirjo Paananen

puheenjohtaja

Sosiaalitoimen Sosiaalityöntekijät ry