Väkivaltaisen radikalisoitumisen ennaltaehkäisy on meidän jokaisen asia

 

Maija Saarinen

Perjantaina 10.3. joukko sosiaalialan ammattilaisia ja opiskelijoita kokoontuivat Turkuun Rikosseuraamusala Talentia ry:n järjestämään koulutukseen, jonka aiheena oli väkivaltainen radikalisoituminen Suomessa. Puhujina koulutuksessa olivat Tarja Mankkinen sisäministeriön poliisiosastolta ja projektikoordinaattori Oussama Yousfi RADINETIN Exit-toimintamallista.

Väkivaltaisella ekstremisimillä tarkoitetaan sitä, että väkivaltaa, sillä uhkaamista, siihen kannustamista tai sen oikeuttamista perustellaan aatemaailmalla tai ideologialla. Väkivaltainen radikalisoituminen puolestaan on prosessi, jonka myötä yksilöt päätyvät käyttämään väkivaltaa tai uhkaamaan sillä, kannustamaan siihen tai oikeuttamaan se aatemaailmalla tai ideologialla perustellen.

Samaan aikaan, kun väkivaltainen radikalisoituminen on aiheena todella ajankohtainen, tietoisuus siitä on vähäistä. Omaan työhön ja elämään peilattuna aihe tuntuu nopeasti ajateltuna kovin kaukaiselta. Lähempi tarkastelu kuitenkin osoittaa, että väkivaltaisen radikalisoitumisen ja ekstremismin ennaltaehkäisy ja siihen puuttuminen on koko yhteiskunnan yhteinen asia – meidän jokaisen asia.

Väkivaltaisen radikalisoitumisen ja ekstremismin ennaltaehkäisyssä ja puuttumisessa on oleellista pyrkiä ymmärtämään ilmiön syitä ja taustoja. Millaiset ihmiset kiinnostuvat radikaaleista liikkeistä ja miksi. Ekstremismiin liittyviä tekijöitä voidaan etsiä niin yhteiskunnan, sosiaalisen kanssakäymisen kuin yksilön tasoltakin. Useimmiten taustalta löytyy monta eri tekijää eikä olekaan mahdollista määritellä yhtä polkua tai profiilia väkivaltaiseen radikalisoitumiseen. Merkkejä väkivaltaisesta radikalisoitumisesta voivat olla esimerkiksi: kaveripiirin muutos, muutokset elämäntavassa ja vapaa-ajan vietossa, mielipiteiden jyrkkeneminen sekä epätavallinen kiinnostus ja vahvat mielipiteet tietyistä aiheista. Yksittäiset merkit eivät vielä itsessään ole välttämättä syy huolestua vaan tärkeämpää on tarkastella, millainen rooli niillä on yksilön elämän vaiheissa ja suhteessa toisiinsa.

Juuri nyt on oikea aika pohtia, miten väkivaltaista radikalisoitumista ja ekstremisimiä voidaan ennaltaehkäistä, miten juuri minä voin vaikuttaa? Ekstremismin torjuminen vaatii laajaa yhteiskunnallista keskustelua ja yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Ennaltaehkäisyn kohteena tulee olla kaikki väkivaltaisen ekstremismin muodot. Miten sitten tulisi toimia, jos havaitsee henkilössä merkkejä väkivaltaisesta radikalisoitumisesta? Ensimmäinen askel on pohtia, mitä asialle voisi tehdä omassa työssä ja tarvitseeko asian käsittelyyn apua ja tukea muilta palvelujen tarjoajilta. Yksi auttava taho on RADINET-hankkeen Exit- toimintamalli, joka tarjoaa hoidollista auttamistapaa väkivaltaisesta ääritoiminnasta ja ajattelusta irtaantuville henkilöille. RADINET ohjaa asiakkaat exit-mallin mukaiseen työskentelyyn joko johonkin väkivaltatyön järjestöön tai toteuttaa työskentelyn itse. Jokainen asiakkuusprosessi määritellään yksilöllisesti asiakkaan omien tarpeiden mukaan.

Mankkisen mukaan yksi yleisimmin esitettyjä kysymyksiä on, halutaanko radikaalit ajatukset kieltää kokonaan? Oikein kanavoituna radikalisoituminen voi olla positiivinen ilmiö, toisinaan muutos jopa vaatii sitä. Moni hyvä asia on saanut alkunsa radikalisoitumisesta – on vain muistettava erottaa radikalisoituminen väkivaltaisesta radikalisoitumisesta. Väkivaltainen radikalisoituminen on marginaalinen ilmiö eikä suurin osa radikalisoituneista päädy koskaan käyttämään väkivaltaa.

Kiinnostava ja ajankohtainen aihe yhdistettynä asiansa osaaviin puhujiin veivät mennessään ja koulutuspäivä oli päätöksessä ennen kuin huomasikaan. Kouluttajat saivat osallistujilta myönteistä palautetta erityisesti koulutuksen käytännönläheisyydestä. Koulutuksen myötä tietoisuus aiheesta ja sen taustoista lisääntyi ja koulutuksen ajateltiin olevan hyödyksi millä tahansa alalla. Koulutuksen teemat jatkavat omaa elämäänsä osallistujien keskusteluissa ja pohdinnoissa vielä pitkään. Suurkiitos asiantunteville puhujille ja kaikille koulutustapahtumaan ja sen järjestelyihin osallistuneille! Koulutus ja sen jälkeinen kevätkokous olivat menestys!

Tutustu lisää aiheeseen:
Väkivaltainen radikalisoituminen
Radinet Exit-toimintamalli