Sosiaalityötä tarvitaan rikosseuraamusalalla

 

Tänään 21.3. vietetään kansainvälistä sosiaalityön päivää, jonka tehtävänä on juhlia ja tehdä näkyväksi sosiaalityötä ja sen tekijöitä. Sosiaalialalla työskentelee pääasiassa sosiaalityöntekijöitä sekä sosionomeja, jotka omaavat yliopisto- tai ammattikorkeakoulututkinnon. Molempia ammatteja ja koulutustaustoja tarvitaan myös rikosseuraamusalalla ja niiden arvo ja merkitys tulisi tunnistaa , nyt ja jatkossa.
Sosiaalityö on tieteenala, jonka perimmäisenä tehtävänä on hyvinvoinnin edistäminen. Työn tarkoituksena on edistää niin yksilön, yhteisöjen kuin koko yhteiskunnan hyvinvointia. Rikosseuraamusalalla tehtävää sosiaalityötä ohjaavat työnantajan määrittelemät, organisaation yhteiset tavoitteet ja arvot, mutta myös sosiaalityön omat eettiset arvot ja tutkitut työmenetelmät. Keskeistä rikosseuraamusalalla tehtävälle sosiaalityölle on tapauskohtaisen, yksilön kanssa tehtävän sosiaalityön lisäksi verkostoituminen ja yhteistyön tekeminen yhteiskunnan eri toimijoiden kanssa. Tämä tarkoittaa sosiaalisen näkyväksi tekemistä oman organisaation sisällä ja asiakkaidemme tuen tarpeiden näkyväksi tekemistä muurien ja rangaistusten ulkopuolella toimiville tahoille. Rikosseuraamusasiakkaat ovat meidän asiakkuutemme lisäksi, ja jopa ensisijaisesti, omien yhteisöjensä ja yhteiskunnan jäseniä.
Rikosseuraamusalan sosiaalityötä tehdään mm. vankiloissa, yhdyskuntaseuraamustoimistoissa ja sovittelutoimistoissa. Rikosseuraamusalalla sosiaalityön ja sosiaalisen tuen tehtävissä toimii työntekijöitä erilaisilla nimikkeillä ja erilaisilla koulutustaustoilla. Erilaiset työympäristöt ja se, ettei sosiaalista työtä rikosseuraamusalalla ole lain tasolla tarkemmin määritelty, on mahdollistanut sen, että esimerkiksi Rikosseuraamuslaitoksessa sosiaalityöntekijän virat ovat vähentyneet, ja virkoja on muutettu erityisohjaajan viroiksi. Tehtäväkenttää alalla riittää kyllä molemmille, ja työn suunnitelmallisen kehittämisen näkökulmasta niin ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneita sosiaalityöntekijöitä kuin ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneita sosionomeja kentällä tarvitaan.
Sosiaalityöntekijöiden ja sosionomien koulutukset ovat erilaiset niin kestoltaan kuin sisällöltäänkin. Niissä on paljon yhteistä, kuten etiikka, arvopohja ja asiakaskunta. Molemmissa koulutus- ja työnkuvissa muodostuu kuitenkin myös aivan erityistä osaamista. Tämän seikan tunnistaminen on asiakkaiden ja yhteiskunnan etu, sillä se mahdollistaa monipuoliset ja laadukkaat sosiaalialan palvelut Kunnallisessa sosiaalihuollossa tarve laadukkaalle, monipuoliselle sosiaalialan osaamiselle on jo tunnistettu, ainakin lainsäädännön tasolla: vuonna 2015 voimaan tulleessa, kunnallista sosiaalihuoltoa koskevassa sosiaalihuoltolaissa määritellään sosiaalityön ja sosiaaliohjauksen välistä työnjakoa. Sosiaalihuoltolain mukaan erityistä tukea tarvitsevan asiakkaan omatyöntekijänä tulisi olla sosiaalityöntekijän kelpoisuuden omaava työntekijä. 1.3.2016 voimaan tulleella sosiaalihuollon ammattihenkilölailla puolestaan suojattiin sosiaalityöntekijän ja sosionomin ammattinimikkeet ja määriteltiin mm. sosiaalityöntekijän erityiset velvollisuudet. Ammattihenkilölailla taataan vaikuttavat sosiaalihuollon palvelut, koska työntekijöiltä vaaditaan asianmukaista koulutusta ja ammattitaidon ylläpitämistä.
Myös rikosseuraamusalalla sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattilaisten rekrytointia ja työtehtäviä olisi tärkeää kehittää jatkossa kunnallisessa sosiaalihuollossa tehtyjen lakiuudistusten hengen mukaisesti. Näin varmistettaisiin asiakkaille muuhun yhteiskuntaan verrattavat, laadukkaat ja yhdenmukaiset sosiaalialan palvelut. Rikosseuraamusalan asiakkaat ovat usein juuri erityistä tukea tarvitsevia, yhteiskunnan turvaverkkojen läpi tai ohi kulkeneita, ja kaikkien edun mukaista olisi, että heidän kanssaan tehtävään työhön panostettaisiin myös rikosseuraamusalalla. Työntekijöille tämä olisi tärkeä viesti siitä, että sosiaalialan erilaista koulutusta, osaamista ja ammattitaitoa arvostetaan ja työn merkittävyys tunnistetaan.
Me rikosseuraamusalalla työskentelevät sosiaalialan korkeakoulutetut olemme ylpeitä työstämme ja haluamme toivottaa kaikille Hyvää Kansainvälistä Sosiaalityön Päivää!
Laura Karjalainen, Rikosseuraamusala Talentia ry:n puheenjohtaja ja Saija Keränen, hallituksen jäsen