Päättäjäilta 18.9. 2019

Talentia Helsinki ry:n syyskuiseen Päättäjäiltaan Radisson Blue Plaza- hotellin takkahuoneessa osallistui jälleen Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan apulaispormestari Sanna Vesikansa (vihr.) sekä sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenet Kati Juva (vihr.) ja Sandra Hagman (vas.) ja kolmisenkymmentä Talentian jäsentä. Poliitikot kiittivät Talentia Helsinkiä tästä jokavuotiseksi muodostuneesta keskusteluperinteestä ja totesivat sen hyväksi tilaisuudeksi päästä puhumaan sosiaalialan ammattilaisten kanssa. He kertoivat arvostuksestaan työtämme kohtaan ja toivoivat  keskustelulta etenkin näkemyksiä rekrytointiongelmien ratkaisuun.

Keskustelusta ei selvitty tälläkään kertaa ilman mainintaa sote-uudistuksesta. Sanna Vesikansa kertoi, että tällä hetkellä on meneillään selvitys Uudenmaan kuntien erillisratkaisusta, joka ottaisi paremmin huomioon metropolialueen erityiskysymykset. Helsingin tavoitteena on tuottaa palvelut jatkossakin itse. Selvityksen on tarkoiotus valmistua tämän vuoden loppuun mennessä. Muina toimialan ajankohtaisina asioina Vesikansa  otti esiin lastensuojelun  kasvaneen kysynnän ja lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden kehittämisen tarpeet, ikääntymisen palvelujärjestelmälle asettamat haasteet sekä lääkäripulan ja terveysasemien tilanteen heijastumisen muihinkin palveluihin. Myös Talentia Helsingin jäsenistöä usein puhuttaneita tilaratkaisuja Vesikansa sivusi ja painotti, että uusissa ratkaisuissa on otettava huomioon aiemmat kokemukset ja tehtävä tiloista parempia.

Jäsenistön puheenvuoroissa poliitikoille nostettiin esille mm. sosiaalipäivystyksen työntekijöillä päivittäin esiin tuleva todellisuus, jossa vanhukset ovat jäämässä heitteille, kun Helsingissä ei esim. ole kotihoidon päivystystä. Tähän apulaispormestari totesi, että on selvää, että uudenlaisia  tapoja järjestää palveluita on löydettävä. Siltasaarenkadulla työskentelevät tuovat usein huolensa siitä, että rakennus ollaan purkamassa vuoden lopussa eikä uusia tiloja ole vieläkään. Tämä vaikeuttaa merkittävästi myös rekrytointia.

Tilaisuuteen myös osallistunut Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki nosti keskusteluun sosionomien asiat ja palkkauksen. Ristimäen mukaan  sosionomien työllisyysaste on jo täystyöllisyyden rajalla, joten rekrytointi tulee todennäköisesti vaikeutumaan sosiaalityöntekijöiden vanavedessä. Sandra Hagmankin totesi ymmärtävänsä sosionomien työn raskautuvan, kun pula sosiaalityöntekijöiden työstä heijastuu myös sosionomien työhön. Myös tehtävänkuvat otettiin esille, ja etenkin aikuissosiaalityössä asiassa todettiin olevan Helsingissä vielä paljon kehitettävää, jotta ero työnkuvissa saataisiin yhtä merkittäväksi kuin ero palkkauksessa on. Tero Ristimäki kertoi myös Talentian tavoitteesta yhtenäistää sosionomien lukuisia tehtävänimikkeitä ja toivoi Helsingin tarttuvan asiaan ja toimivan esimerkkinä muille kunnille.

Paljon puheenvuoroja tilaisuudessa kirvoitti tuloillaan oleva uusi tietojärjestelmä Apotti. Huolta esitettiin siitä, miten oman työn ohessa ehtii kunnolla perehtyä uuteen tietojärjestelmään. Muutamat Vantaalla työskennelleet jäsenet rohkaisivat, että siirtyminen Apottiin on onnistunut yllättävän hyvin, vaikka toki aikaa uuden oppimiseen tarvitaan. Apulaispormesteri totesi, että budjettiin Apottiin siirtymisen tuottamat noin 8 miljoonan euron kustannukset tulevat muun päälle eivätkä ole siten poissa muusta rahoituksesta. Poliitikot iloitsivat siitä, että Apotin siirtymisen myötä tiedolla johtaminen paranee, kun järjestelmästä saadaan helpommin tietoa päätöksenteon tueksi.

Tiedolla johtamisen esiin ottaminen kirvoitti myös kysymyksen sosiaalisesta raportoinnista ja siitä miten se näkyy poliitikoille. Kati Juva totesi, että raportit tulevat lautakunnan tiedoksi ja niistä keskustellaan, mutta eivät ne varsinaisesti vaikuta mihinkään.

Politiikkojen kysymykseen rekrytointivaikeuksien helpottamisesta nostetttiin esiin mm. mentorointi, vakanssien lisääminen ja sihteerien lisääminen. Työn arvostus otettiin myös esiin, todettiinpa myös, että ” kuka kissan hännän nostaa ellei kissa itse”.  Sanna Vesikansa kiitti siitä, että sosiaalialan ammattilaiset toimialalla ovat rohkaistuneet ottamaan yhteyttä päättäjiin. Nyt eletään jälleen aikaa, jolloin rakennetaan kaupungin vuoden 2020 budjettia, jonka kaupunginvaltuusto nuijii lopullisesti marraskuussa. Sen jälkeen vahvistetaan toimialan käyttösuunnitelma.

Talentia Helsinki kiittää apulaispormestaria ja lautakunnan jäseniä sekä tilaisuuteen osallistuneita jäseniämme arvokkaasta keskustelusta! Vesikansa, Juva ja Hagman ovat uskollisesti osallistuneet Päättäjäiltoihimme, mistä olemme erittäin kiitollisia. Tavoitteenamme on ensi vuonna saada tilaisuuteemme myös useampia lautakunnan jäseniä kuulemaan sosiaalialan ammattilaisten painavia näkemyksiä.