Varhaiskasvatuksen ammattilaisten ulosmarssi 25.4. Uudellamaalla


Tietoa ja toimintaohjeita Talentian jäsenille.
Ei luovuteta. Olemme #yhtäpäteviä

Talentian syyt ulosmarssiin tulostettavana kiteytyksenä.

Lataa ja tulosta flyer

Mitä, missä, milloin?

Joukko varhaiskasvatusjärjestöjä (Talentia, JHL, Jyty, Tehy, Super) järjestävät poliittisen mielenilmauksen 25.4. klo 12 – 18 vastustaakseen valmisteilla olevaa uutta varhaiskasvatuslakia.

Uudenmaan alueella varhaiskasvatuksessa työssä olevat marssivat ulos työpaikoiltaan klo 12, eivätkä palaa työhön ennen klo 18, jolloin mielenilmaus pättyy. Ulosmarssi koskee sekä yksityisellä että kunnallisella sektorilla varhaiskasvatuksessa työskenteleviä.

Ulosmarssi toteutetaan seuraavilla paikkakunnilla:

Askola, Espoo, Hanko, Helsinki, Hyvinkää, Inkoo, Järvenpää, Karkkila, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Lapinjärvi, Lohja, Loviisa, Myrskylä, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Porvoo, Pukkila, Raasepori, Sipoo, Siuntio, Tuusula, Vantaa ja Vihti.

Ulosmarssipäivänä järjestetään lisäksi Helsingissä Eduskuntatalon edessä klo 13 – 15 mielenilmausta tukeva tapahtuma. Lisätiedot tapahtumasta päivitetään tälle sivulle mahdollisimman pian.

Talentian 20.4. tekemä järjestöpäätös poliittiseen mielenilmaukseen osallistumisesta suojaa ulosmarssipaikkakunnilla työskenteleviä Talentian jäseniä henkilökohtaisilta seuraamuksilta. Muilla paikkakunnilla työskenteleviä järjestöpäätös ei suojaa, joten siihen voi halutessaan osallistua, mutta ei työajalla.

Talentialaisten kokoontumispaikka

Talentia on paikalla ulosmarssipäivän tapahtumassa Eduskuntatalon edessä ja jakaa materiaalia (kylttejä, pipoja, ilmapalloja, välipalakeksejä). Nouda omasi ja liity muiden talentialaisten joukkoon. Löydät meidät klo 12 alkaen Eduskuntatalon edessä olevalta jalkakäytävältä, Svinhufvudin patsaan liepeiltä. Tunnistat kokoontumispaikan Talentian oransseista ilmapalloista ja viireistä. Lisätietoja saat tapahtuman aikana numerosta: 044 058 2369

 

Miksi mielenilmaus ja ulosmarssi?

> Lue Talentian perustelut tiedotteestamme
> Lue lisää Talentian linjoista ja tavoitteista varhaiskasvatukseen


Kuka voi osallistua mielenilmaukseen

Talentian hallituksen järjestöpäätöksellä poliittiseen mielenilmaukseen voivat työajallaan osallistua Uudenmaan alueella varhaiskasvatuksessa työskentelevät työ- ja virkasuhteiset, mutta ei perhepäivähoitajat. Järjestöpäätös suojaa työntekijöitä henkilökohtaisilta seuraamuksilta mielenilmauksen keston ajan eli 25.4. klo 12 -18 ja vain, mikäli tosiasiallisesti osallistuu ulosmarssiin. Eduskuntatalolla järjestettävään mielenilmaukseen ei ole pakko osallistua, mutta Talentia suosittelee osallistumista.

Poliittiseen mielenilmaukseen / ulosmarssiin voivat työajallaan osallistua Talentian jäsenet, jotka ovat työssä seuraavissa toiminnoissa:

 • Päiväkoti
 • Esiopetus
 • Vuoropäiväkoti, vuorohoito
 • Varhaiskasvatuksen leikkipuistotoiminta
 • Varhaiskasvatuksen kerhotoiminta (ei pienten koululaisten aamu- ja iltapäiväkerhot, joka perusopetuslain alaista ja jota tuottaa mm. kunnat ja järjestöt)
 • Avoin päiväkoti/Avoin varhaiskasvatustoiminta
 • Varhaiskasvatuksen asukaspuisto
 • Varhaiskasvatuksen avoin perhetoiminta
 • Varhaiskasvatuksen hallinnollisissa tehtävissä työskentelevät

Mielenilmaukseen eivät työajallaan voi osallistua Talentian jäsenet, jotka ovat työssä seuraavissa toiminnoissa:

 • perhepäivähoito
 • ryhmäperhepäivähoito/ryhmäperhepäiväkoti
 • yksityinen perhepäivähoito
 • hoitoapupalvelu (Vantaalla tarjolla)

Talentian järjestöpäätöksellä myös varhaiskasvatuksen yksityisellä sektorilla toimivat luottamusmiehet voivat osallistua mielenilmaukseen. JUKOn talentialaiset luottamusmiehet EIVÄT voi osallistua mielenilmaukseen.

 

Voivatko muilla paikkakunnilla työssä olevat osallistua?

Ulosmarssiin voivat työajallaan osallistua ainoastaan Uudenmaan alueella työskentelevät. Muilla paikkakunnilla työssä olevat voivat osallistua mahdollisiin paikallisiin mielenilmauksiin tai Helsingin tapahtumaan vain omalla ajallaan (esim. lomapäivä, vapaapäivä). Järjestöpäätös ei suojaa heitä seuraamuksilta, mikäli he osallistuvat mielenilmaukseen työajallaan.

Mikäli et osallistu ulosmarssiin ja mielenilmaukseen, voit osoittaa tukesi osallistumalla aiheesta käytävään keskusteluun julkisuudessa ja sosiaalisessa mediassa tunnisteella #yhtäpäteviä.

 

Saanko palkkaa, jos olen pois töistä mielenilmauksen vuoksi?

Työnantaja voi pidättää palkan mielenilmaukseen osallistumisen ajalta. Talentia ei maksa avustusta osallistujille.

 

Onko mielenilmaukseen pakko osallistua?

Ei. Osallistuminen varhaiskasvatuslakiesitystä vastustavaan mielenilmaukseen on vapaaehtoista.

Missä talentialaiset kokoontuvat mielenilmausta varten?

Talentialaiset kokoontuvat klo 12 alkaen Eduskuntatalon edessä olevalla jalkakäytävällä, Svinhufvudin patsaan liepeillä. Tunnistat kokoontumispaikan Talentian keltaisista ilmapalloista ja viireistä.

 

En tiedä, voinko osallistua. Keneltä kysyn asiasta?

Voit lähettää osallistumista koskevan kysymyksen sähköpostilla tyosuhdeneuvonta@talentia.fi tai kysyä asaa puhelimitse (ma-ti klo 9 – 16, ke klo 9 – 15): 09 3158 5540.

Miksi vain Uudellamaalla?

Tämä oli mielenilmaisuun osallistuvien liittojen (Talentia, JHL, Jyty, Tehy ja Super) yhteinen päätös. Tavoitteena on vaikuttaa eduskuntaan varhaiskasvatuslain käsittelyssä. Muualla Suomessa mielenilmaukseen voi osallistua omalla ajalla.

 

Voiko työnantaja kieltää osallistumisen?

Työsuhteiset: Ei voi kieltää.

Viranhaltijat: Ei voi kieltää. Työnantajalla on toki lakiin (kunnallinen virkaehtosopimuslaki §8) perustuva oikeus kieltää viranhaltijan osallistuminen mielenilmaisuun, mutta Talentian järjestöpäätös suojaa viranhaltijaa, joka haluaa osallistua. Mahdolliset seuraamukset tulevat Talentialle – ei jäsenelle.

Onko työnantajalle ilmoitettava etukäteen osallistumisesta?

Mielenilmaus ei kohdistu työnantajaan, vaan on poliittinen. Siksi suosittelemme, että ilmoitat osallistumisestasi mahdollisimman nopeasti työnantajalle/esimiehelle, jotta poissaolosi ei aiheuta kohtuutonta haittaa ja se voidaan huomioida työvuorosuunnittelussa.

Työnantajani kieltää osallistumisen vedoten lasten turvallisuuteen, hätätyöhön tai suojelutyöhön. Mitä teen?

Varhaiskasvatuksessa ei ole hätä- tai suojelutyöksi tulkittavaa työtä, joten siiheen vedoten työnantaja ei voi kieltää osallistumista. Mielenilmaukseen osallistumisesta kannattaa kuitenkin ilmoittaa työnantajalle etukäteen, jotta työpaikalla voidaan tarvittaessa tehdä erityisiä järjestelyjä mielenilmauksen ajaksi.

 

Kuinka toimin jos työvuoro alkaa mielenilmauksen aikana?

Jos työvuorosi alkaa 12-18 välillä, tule töihin klo 18.

 

Kuinka toimin, jos työvuoro jatkuu mielenilmauksen jälkeen?

Jos työvuorosi jatkuu klo 18 jälkeen, palaa mielenilmauksen jälkeen normaalisti työhön klo 18.

 

Työnantajani vetoaa työnjohto-oikeuteensa ja määrää minut jäämään työhön, vaikka haluaisin osallistua.

Työnantaja ei voi työnjohto-oikeuteensa vedoten kieltää osallistumasta mielenilmaukseen.

 

Voiko osallistumisesta tulla seurauksia?

Työnantaja ei voi kohdistaa minkäänlaisia sanktioita yksittäiseen Talentiaan kuuluvaan viranhaltijaan, virkamieheen tai työntekijään, joka osallistuu järjestön päättämään mielenilmaukseen työaikana. Sanktioilla ei saisi edes uhata. Jos sinua uhataan seuraamuksilla, ole yhteydessä Talentiaan: tyosuhdeneuvonta@talentia.fi

Kuinka pääsen mielenilmauksen tapahtumapaikalle?

Talentia ei järjestä tapahtumapaikalle omaa kuljetusta. Tule paikalle omatoimisesti ja omalla kustannuksella.

 

Jos et löydä vastausta kysymykseesi, ole yhteydessä Talentiaan: tyosuhdeneuvonta@talentia.fi
tai p. 09 3158 5540 (ma-ti 9 – 16,  ke 9 – 15).

Mikäli et pääse tai voi tulla paikalle, voit osoittaa tukea osallistumalla aiheesta käytävään keskusteluun sosiaalisessa mediassa #yhtäpäteviä.

 

Jaa sivu