Työtaistelu paljasti: varhaiskasvatus pyörii työntekijöiden joustolla

Työtaistelu paljasti: varhaiskasvatus pyörii työntekijöiden joustolla

Ilman työntekijöiden joustamista päiväkodit ajautuvat kaaokseen, käy ilmi Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentiaan viime päivinä tulleista lastentarhanopettajien yhteydenotoista.

Päiväkotien henkilökuntaa on nyt ollut pari päivää ylityö- ja vuorovaihtokiellossa kunta-alan sopimusneuvottelujen vauhdittamiseksi. Yksityisellä puolella työtaistelutoimet alkavat torstaina.

– Varhaiskasvatuksen arki sujuu vain, koska henkilökunta joustaa viimeiseen asti. Olemme tienneet päiväkotien kuormittuneesta tilanteesta, mutta työntekijöiden ahdinko yllätti silti, kertoo Talentian ammattiasioiden päällikkö Marjo Varsa.

Ammattijärjestö Talentia edustaa 25 000:ta korkeasti koulutettua sosiaalialan ja varhaiskasvatuksen ammattilaista. Nyt tietoon on tullut tilanteita, joissa työnantaja painostaa lastentarhanopettajia jäämään ylitöihin, joustamaan jo sovituissa työajoissa ja vaihtamaan työvuoroja. Työnantaja vetoaa muun muassa vaikeaan työtilanteeseen ja omaan työnjohto-oikeuteen.

Työvuorot muuttuvat lennossa, 20 lasta yhdellä työntekijällä

Työntekijöiden on saatava tietää työvuoronsa viimeistään viikkoa ennen. Esimerkiksi yksittäisen työntekijän sairastuminen tai lasten määrän vaihtelu päiväkodissa ei ole peruste muuttaa vahvistettua työvuorolistaa.

– Työnantajan tehtävä on hankkia sijaiset. Vastuuta ei voi sysätä työntekijän harteille, Varsa sanoo.

Lastentarhanopettajina työskentelevät sosionomit ovat pyytäneet Talentiasta neuvoja muun muassa seuraavanlaisiin tilanteisiin:

– Meillä oli tänään sairaana viisi työntekijää ja vain kahdelle heistä sijaiset. Varajohtaja yritti aamulla saada sijaisia siinä onnistumatta ja totesi, että koittakaa pärjätä. Lähtiessäni töistä puoli neljän jälkeen jouduin jättämään yhden työtoverini vastuulle 20 lasta, joista osa oli alle kolmevuotiaita.

– Ison päiväkodin johtaja hakee sairastuneille sijaisia What’s App -viesteillä. Näitä viestejä tulee päiväkotiryhmän puhelimeen kymmeniä joka aamu. Sijaisista on pulaa ja ryhmiä yhdistellään tai toimitaan ylisuurissa ryhmissä, joissa työntekijää kohden on liian monta lasta.

Lisätietoja:
ammattiasioiden päällikkö Marjo Varsa, Talentia ry, puh. 09 3158 6022, marjo.varsa@talentia.fi
viestintäpäällikkö Aino Majava, puh. 050 5824 357, aino.majava@talentia.fi

Jaa sivu