TYÖAIKA
K: Mikä työajoissa muuttuu ja milloin?
V: 37,5 tunnin työaikamuoto lakkaa olemasta 7.5.2018, jolloin sen piirissä olleet asiantuntijat siirtyvät 38 h 15 min työaikamuotoon. Lisääntyneestä päivittäisestä työajasta maksetaan korvausta 2,4 %. Korotus on vähän suurempi, kuin pidentyneen työajan osuus, joka vastaisi 2,0 % palkankorotusta.
K: Keitä työajan pidennys koskee?
V: Työajan pidennys koskee nykyisessä 37,5 h työaikamuodossa olevia eräitä asiantuntijoita: sairaalafyysikot, -kemistit- ja mikrobiologit, psykologit, koulupsykologit, sosiaalityöntekijät, sosiaaliterapeutit ja koulukuraattorit, terveyskeskusten johtavat hoitajat, ylihoitajat, terveystarkastajat sekä mielenterveystoimistoissa työskentelevä hoitohenkilöstö.
K: Miten työajan piteneminen näkyy palkassa?
V: Työajan pidennystä kompensoidaan 2,4% palkankorotuksella. Kompensointi koskee heitä, jotka olivat aiemmin 37,5 h viikkotyöajassa ja joiden työaika nyt nousi 38 tuntiin 15 minuuttiin. Korotus tulee voimaan 7.5.2018 alkaen eli maksetaan toukokuun palkan yhteydessä. Tämä palkankorotus jää pysyväksi.
K: Mitä kiky-minuuteille tapahtuu uuden työ- ja virkaehtosopimuksen myötä?
V: Kiky-sopimuksen takia muutettiin kunta-alan työaikoja pitemmäksi ja ne ovat voimassa toistaiseksi. Työajan pidennys tulee siis kiky-minuuttien päälle.
PALKANKOROTUKSET JA KERTAERÄ
K: Mitä muita korotuksia palkkaan tulee?
V: Työntekijät saavat yleiskorotuksena 1.5.2018 maksettavan 1,25 % palkasta ja 1.4.2019 maksettavan 1 % palkasta. 1.1.2019 maksetaan 1,2 % suuruinen järjestelyerä, jonka kohdentamisesta neuvotellaan paikallisesti työpaikoilla.
K: Paljonko saan kertakorvausta ja milloin se maksetaan?
Jokaiselle kunnan palveluksessa olevalle maksetaan tammikuussa 2019 paikallinen kertaerä, jonka suuruus on 9,2 % varsinaisesta palkasta. Esimerkiksi 2500 euron palkasta tämä tekee 230 euroa ja 3000 euron palkasta 276 euroa. Kertakorvaus maksetaan tammikuun 2019 palkan yhteydessä.
K: Onko kertaerä ehdollinen?
V: Kertakorvauksen maksamisessa on ehtona, että palvelussuhde on alkanut viimeistään 3.9.2018 ja jatkunut 18.11.2018 asti keskeytyen korkeintaan yhden viikon ajaksi. 3.9.2018-18.11.2018 aikavälillä täytyy olla vähintään yksi palkallinen päivä. Palkalliseksi päiväksi katsotaan myös palkallinen vuosilomapäivä, palkallinen sairauslomapäivä ja palkallinen äitiys/isyysvapaapäivä.
K: Olen hoitovapaalla / vanhempainvapaalla. Saanko kertakorvauksen?
V: Valitettavasti et, koska et saa kyseiseltä ajalta työnantajaltasi palkkaa, vaan päivärahaa maksaa Kela. Kertakorvauksen saamisen edellytyksenä on vähintään yksi palkallinen päivä ajalla 3.9.2018-18.11.2018.
K: Palvelussuhteeni päättyy joulukuun lopussa 2018. Saanko kertakorvauksen?
V: Kyllä saat. Palvelussuhteesi on ollut voimassa vaadittuna ajanjaksona (3.9.2018-18.11.2018) ja ajanjaksolle sisältyy vaadittava yksi palkallinen työpäivä.
YLITYÖT JA LIUKUMA
K: Tarkoittaako ylityömääräys sitä, että on pakko jäädä töihin?
K: Voiko saldovapaita pitää kokonaisina vapaapäivinä?
V: Voi pitää, mikäli siitä on työpaikalla sovittu.
K: Pitääkö ylityökorvaus saada rahana?
V: Työnantaja voi päättää, korvaako se tehdyn ylityön vapaana vai rahassa. Asiasta kannattaa sopia samassa yhteydessä kuin ylityön tekemisestä, jotta saisit ylityöstä rahallisen korvauksen niin halutessasi.
VARHAISKASVATUS
K: Mikä on suunnitteluaikaa ja paljonko sitä saa olla viikossa?
V: Varhaiskasvatuksen suunnittelu, toteuttaminen ja toiminnan arviointi kuuluu lastentarhanopettajan työtehtäviin. Varhaiskasvatuksen suunnitteluaikaa on nyt 13 % entisen 8%:n sijaan. 38h 45 min viikkotyöajasta tämä tarkoittaa noin viittä tuntia viikossa. Osa suunnitteluajasta voidaan käyttää esimiehen tarkempien ohjeiden mukaan työpaikan ulkopuolella.
K: Milloin varhaiskasvatuksen suunnitteluajan lisäys tulee voimaan?
V: 1.5.2018
MUITA KYSYMYKSIÄ
K: Voinko ottaa lomarahat vapaana?
V: Voit halutessasi sopia työnantajan kanssa lomarahojen vaihtamisesta vapaaksi. Tähän vaaditaan paikallista sopimista ja työntekijän suostumus. Vapaan aikana maksetaan vapaan pitämishetkellä varsinainen palkka. Vapaa kerryttää myös vuosilomaa.
K: Mikä muuttuu tilapäisessä hoitovapaassa?
V: Vanhempi voi jäädä hoitamaan alle 12-vuotiasta sairastunutta lasta neljäksi päiväksi. Kolme päivää tästä ajasta on palkallista. Yläikärajan muutos aikaisemmasta kymmenestä kahteentoista vuoteen on voimassa heti.
K: Miten luottamusmiehen ja työsuojeluvaltuutetun asema muuttuvat?
V: Pääluottamusmiehelle tai vastaavalle luottamusmiehelle annettava työstä vapautus on vähintään työpäivä viikossa 105 (aiemmin 120) hänen edustamaansa viranhaltijaa/työntekijää kohden. Korvaukset nousevat 7 prosenttia ja edustettavien lukumäärään tulee yksi uusi porras yli 700 edustettavasta alkaen, suuruudeltaan 260 euroa kuukaudessa. Työsuojeluvaltuutetun palkkio nousee 94 euroon ja yli 700 edustettavan työsuojeluvaltuutetulla se on 260 euroa kuukaudessa.