Toimenpide-ehdotukset sosiaalityön toimintaympäristöjen kehittämiseksi

 

Julkaisimme viime viikolla julkilausuman (linkki julkaisuun) sosiaalityön toimintaympäristöjen kehittämistarpeista, joka pohjautui viime vuonna sosiaalityön opiskelijoille suunnatun kyselymme vastauksiin.  Julkilausuman lopussa esitämme kehittämisen toimenpide-ehdotuksia, mitä pitäisi tehdä laadukkaan sosiaalityön mahdollistamiseksi. Tässä esiteltynä kaikki viisi:

 

Asiakasmitoitus kaikkeen sosiaalityöhön 

Lakisääteinen lastensuojelun asiakasmitoitus on työn alla, mutta tarvitsemme asiakasmitoituksen kaikkiin sosiaalihuollon tehtäviin. Kyselyymme vastanneet sosiaalityön opiskelijat toivat jokaisen kysymyksen kohdalla esille työn kiireen, vähäisen työntekijöiden määrän ja suuret asiakasmäärät, jotka nivoutuvat saman ongelman ympärille: töitä eli asiakkaita on liian paljon. Asiakasmitoituksella taattaisiin, että työpaikoille olisi saatava riittävä määrä työntekijöitä, eikä työ olisi määränsä puolesta liian kuormittavaaTalentia on tuoreeltaan ottanut kantaa tähän sote-uudistukseen liittyen (linkki julkaisuun ja lausuntoon).  

 

Uusien työntekijöiden perehdytykseen panostaminen 

Sosiaalityön opiskelijat tekevät opiskelujen aikana sosiaalityön harjoitteluita ja osa tekee jo töitäkin opintojen aikana, joten heillä perehdytys on tuoreesti mielessä. Perehdytys on laadukkaan sosiaalityön ja työhyvinvoinnin perusta ja lähtökohta. On siis selvää, että perehdytykseen on panostettava, mutta moni kyselyyn vastanneista sosiaalityön opiskelijoista kokee perehdytyksen jääneen lyhyeksi tai muuten puutteelliseksi, esim. perehdytysmateriaalit ovat olleet niukat. Vaadimme, että uusien työntekijöiden ja jo harjoittelijoiden perehdytys on tehtävä suunnitelmallisesti ja siihen on varattava riittävästi aikaa.  

 

Palkkojen nostaminen työn vaativuutta vastaavalle tasolle 

Tämä ehdotus ei varmasti tule kenellekään yllätyksenä, mutta toistamme sen silti. Sosiaalityö on asiantuntijuutta vaativaa työtä, josta tällä hetkellä maksetaan suurimmassa osassa työpaikoista liian pientä palkkaa sen vaativuuteen ja vastuuseen nähden. Nojaamme palkkavaatimuksessamme emojärjestöömme Talentiaan, jonka sosiaalityöntekijöiden palkkasuositukset ovat seuraavanlaiset: perustehtävät 3800 € / kk, vaativat tehtävät 4000 € / kk, erittäin vaativat tehtävät 4200 € / kk (esim. erikoistumis- tai jatkotutkinto vaatimuksena). 

 

Sosiaalialan työyhteisöjen hyvinvoinnin takaaminen

Työpaikkojen työhyvinvointi on taattava. Työkuormitus sosiaalialan työpaikoilla on kestämätön ja senkin Talentia on nostanut esille viimeksi tänä keväänä (linkki julkaisuun). Työkuomittavuuteen ja sitä kauttaa hyvinvointiin vaikuttavat jo tässäkin tekstissä mainitut seikat, kuten huono palkkaus ja liian suuret asiakasmäärät, mutta työhyvinvointia voidaan tukea esimerkiksi työnohjauksella. Työhyvinvointi ei voi jäädä vain sanahelinäksi, vaan sen saavuttamiseksi ja ylläpitämiseksi on toimittava aktiivisesti. 

 

Johtajien ja esihenkilöstön osaamiseen panostaminen 

Kyselymme vastausten perusteella sosiaalityön opiskelijat kokevat esihenkilöstön tuen yhtenä tärkeimmistä laadukkaan sosiaalityön tekemistä tukevista tekijöistä, mutta he ovat havainneet puutteita johtamisessa. He toivovat johtajalta keskustelutukea ja  konsultaatiomahdollisuutta asiakastyöhön liittyen. Hyvä johtaja tukisi myös työyhteisöä kokonaisuutena ja pitäisi huolta ja puolta työntekijöidensä hyvinvoinnista.  Hän olisi myös helposti lähestyttävä, joka ottaa huolet vakavasti ja tekee epäkohtien esiin nostamisesta helppoa. Näkemyksemme mukaan johtamisen koulutukseen on panostettava ja ylipäätään johtamiseen on resursoitava niin, että laadukkaasta johtamisesta tehdään ajankäytöllisesti mahdollista. 

 

 

Toimenpide-ehdotuksemme eivät ole mielestämme kohtuuttomia, vaan ennemminkin välttämättömiä laadukkaan sosiaalityön tulevaisuuden kannalta. Sosiaalityön opiskelijat haluavat valmistua alalle, jossa heitä tuetaan, arvostetaan ja jossa he pystyvät tekemään eettisesti kestävää työtä kuormittumatta.  Emojärjestöämme Talentiaa lainataksemme: Haluamme tekoja.