Hyvinvointialueiden sosiaalihuollon perusta on osaava ja motivoitunut henkilökunta.
Hyvällä henkilöstöpolitiikalla huolehditaan, että hyvinvointialueiden sosiaalihuollon laillistettuja ammattihenkilöitä, eli sosiaalityöntekijöitä, sosionomeja, geronomeja ja kuntoutuksen ohjaajia, on riittävästi saatavilla ja työpaikat houkuttelevat heitä.
Palkkaus ja palkitseminen ovat keskeisiä tekijöitä, kun kilpaillaan korkeakoulutetuista. Sosiaalialan laillistetut ammattihenkilöt viihtyvät ja pysyvät työssään, kun myös heidän työolosuhteisiinsa, työmääräänsä, täydennyskoulutukseensa ja työnohjaukseensa sekä ammatilliseen tukeen ja johtamiseen panostetaan.
Osallistu keskusteluun somessa tunnuksella #haluammetekoja.
1. Työhyvinvointi kuntoon: hyvinvoiva työyhteisö ehkäisee henkilöstön vaihtuvuutta
Turvalliset työolosuhteet, jatkuva oppiminen sekä työhyvinvoinnin johtaminen vaikuttavat merkittävästi siihen, että sosiaalihuollon laillistetut ammattihenkilöt voivat hyvin työssään. Hyvinvoivassa työyhteisössä vaihtuvuus on pientä, mikä takaa asiakkaille laadukkaat sosiaalihuollon palvelut.
Aluevaltuustossa vaikutetaan muun muassa:
2. Asiakasturvallisuus varmistettava: kulmakivinä kohtuullinen asiakasmäärä ja riittävästi sosiaalihuollon ammattihenkilöitä
Asiakasturvallisuus edellyttää riittävää henkilöstöä ja asiakasmitoituksen noudattamista. Sosiaalihuollon laillistetut ammattihenkilöt varmistavat vaativan asiakastyön laadun monialaisessa ja moniammatillisessa yhteistyössä. Asiakasturvallisuuden perustana ovat ammattihenkilön korkeakoulutuksen tuoma osaaminen, ammatin eettiset periaatteet ja tutkittu tieto.
Aluevaltuustossa vaikutetaan muun muassa:
3. Asiantuntijat johtoon: sosiaalihuollon johtaminen kuuluu vain sosiaalialan korkeakoulutetuille
Sosiaalihuollon asiantuntijoiden johtamisessa korostuu ammatillisen johtamisen tarve – siksi johdossa on oltava ainoastaan alan ammattilaisia. Sosiaalihuollon johtamisella vaikutetaan laajasti palveluiden laatuun, asiakasturvallisuuteen ja henkilöstön työhyvinvointiin. Ammatillisen johtamisen on oltava läsnä siellä, missä työtä tehdään.
Aluevaltuustossa vaikutetaan muun muassa:
Aluevaalit eivät ole terveysvaalit – Talentia julkaisi vaalitavoitteensa
Aluevaalit: Sosiaalialan työhyvinvoinnissa ei ole varaa säästää
Aluevaalit: Sosiaalipalvelujen asiakasturvallisuus taattava tulevaisuudessa
Aluevaaleissa on alettava puhua sosiaalipalveluista
Vaaleista vaaleihin, Sanna Laineen blogi