Puheenjohtajan palsta 2/2019

Puheenjohtajan palsta 2/2019
Pakko siitä on kuitenkin puhua, siis sotesta ja soten kaatumisesta, vaikkei soten kohtalo nyt enää mikään uutinen olekaan. Tokko soten kaatuminen mikään erityinen yllätys kenellekään oli, enemminkin monelle odotettu lopputulos. Nyt sitten mediassa kovasti ihmetellään, saatiinko tästä kaikesta muutakin aikaiseksi kuin satojen miljoonien eurojen kustannukset. Kysymys on täysin ymmärrettävä, varsinkin kun on käynyt jo selväksi, että jokaisella puolueella on uusi uljas sote –malli esiteltävänä kevään äänestäjille.
Oma henkilökohtainen näkemykseni on, että nyt kaatunut sote lähestyi koko integraatiota ja palveluiden kehittämistä lähtökohtaisesti väärästä näkövinkkelistä – terveydenhuollosta. Miksikö? No, mielestäni terveyspolitiikka on osa sosiaalipolitiikkaa, eikä päinvastoin. Hyvä terveys on toivottava inhimillinen ominaisuus, mutta ei määräävä tekijä silloin, kun yhteiskunnalla on olemassa riittävän hyvä sosiaalihuolto ja monipuoliset palvelut. Silloin toimintakyvyltään rajoittunutkin voi elää täysivaltaisena yhteiskunnan jäsenenä. Jos taas kansalaisilta puuttuu riittävä turvaverkosto ja yhteiskunta tarjoaa vain rajoittuneen palveluvalikoiman, ei terveinkään kansalainen kykene välttämättä toteuttamaan itseään. Sitä paitsi sosiaalisesti hyvin voiva väestö kuormittaa huomattavasti vähemmän terveydenhuollon palveluita kuin sosiaalisesti heikossa asemassa olevat kansalaiset. En myöskään usko, että panostamalla yksipuolisesti terveyden- ja sairaanhoidon palveluihin, saataisiin aikaan säästöjä, joita nyt eronnut hallitus ilmoitti hakevansa sote –mallillaan. Sen sijaan uskon, että panostamalla ihmisten arkeen ja toimintamahdollisuuksiin ennaltaehkäistään terveyshaittoja sekä luodaan uusia mahdollisuuksia vähentää laitoshoidon tarvetta. Ja sitä kautta voimme samalla hillitä kustannusten kasvua tulevina vuosikymmeninä.
Soten kaatuminen ei ole muuttanut sitä yksimielisyyttä, joka vallitsee siitä, että muutosta nykyiseen tarvitaan. Kenen mallin mukaisesti työtä jatketaan, on riippuvainen tulevista vaaleista ja hallituksen kokoonpanosta. Meille alan ammattilaisille uusi sote-malli ja sen työstäminen tulee tarkoittamaan uutta, tulokseltaan epävarmaa valmistelutyötä. Valmistelutyötä, jossa tarvitaan taas uskoa ja innostusta, toivoa ja intohimoa, päättäväisyyttä ja perusteluita. Tsemppiä!
Sosiaalitoimen sosiaalityöntekijät ry jatkaa aktiivista vaikuttamistyötään myös tulevissa sote valmisteluissa. Tule mukaan!
Terveisin
Teija Virtanen
puheenjohtaja
Sosiaalitoimen Sosiaalityöntekijät ry