Puheenjohtajan palsta 2/2018

Puheenjohtajan palsta                  5.6.2018

 Kevätkokouksessa hyväksyttiin viime vuoden toimintakertomus ja tilinpäätös.  Kertomuksessa   tiivistyy koko vuoden toiminta. Ja minun mielessäni kokemus yhteisvastuullisuudesta; erityisesti kannanotoilla olemme olleet ajan hermolla ja keskustelletet ja muotoilleet niitä yhdessä ja moniäänisesti.  Valtakunnallisena yhdistyksenä keskitymme ammatillisen edunvalvonnan päivänpolttaviin kysymyksiin. Viime vuonna vastasimme  kahdesti laajoihin, soten valinnanvapauslakiluonnoksia koskeviin kysyelyihin ja  teimme Kelan toimeentulotukeen liitttyvän kantelun Eduskunnan oikeusasiamiehelle. Teimme aloitteen ja muotoilimme pohjan viime vuoden kansainvälisen sosiaalityön päivän julistukseenTalentialle,  lausuimme Talentialle aikuissosiaalityöstä ja sosiaalityön ja sosiaaliohjauksen tehtäväjaosta.  Ja järjestimme vihdoin pitkään haaveillun opintomatkan Skotlantiin Talentia Etelä-Savon kanssa. Opintomatkan kokemuksien hyödyntämisestä syntyi ajatus järjestää yhteinen koulutuspäivä.

Ks. koko kertomus Yhdistyksestä-otsikon alta.

 Kun  olemme kahdessa viimeisimmässä hallituksen kokouksessa suunnitelleet  tuota  tulevaa elokuun koulutuspäivää, päädyimme nimeämään sen ”Eriarvoistuva lapsuus sosiaalityön haasteena”. Keskustelun aluksi puhuimme  lapsiperheköyhyydestä, mutta totesimme, että eriarvoistuminen kuvaa osuvammin ilmiötä, jota haluamme koulutuspäivänämme tutkia.  Me sosiaalityöntekjäthän  kohtaamme työssämme päivittäin köyhyyttä  ja eriarvoistumista  seurauksineen, mutta puhumme julkisuudessa, ehkä omassakin keskuudessamme,  siitä liian vähän.  Itse kuulen aikuissosiaalityössä  puhetta konkreettisesti  nälästä, ruokajakelun välttämättömyydestä, mielen apeudesta, arvottomuuden ja häpeän tunteista, mahdollisuuksien vähenemisestä jne. Kollegani lapsiperheiden palveluissa ja lastensuojelussa näkevät myös vanhempien ahdistuksen lastensa puolesta, lasten jäämisen vaille ja syrjään.

Millaisia mahdollisuuksia ja välineitä  sosiaalityössä on vastata  tähän keskeiseen eri työpisteissä esiin nousevaan haasteeseen? Yksilöllisin ja/vai rakenteellisin keinoin? Mitä Skotlanti meille opetti?

Osallistu koulutuspäivään.

 

Kesäterveisin

Pirjo Paananen

puheenjohtaja

 

PS: Avoin hallituksen kokous la 22.9. klo 12.30 Tampereella, Finlaysonin Palatsissa. Tervetuloa!