Puheenjohtajan palsta 1/2018

Yhteystiedot ajan tasalle

Ihan ensimmäiseksi: kun luet tämän kirjeen, tarkista myös kollegoiltasi, ovatko he saaneet sähköpostiinsa omansa. Elleivät, on aika päivittää yhteystie.dot Talentian jäsenrekisteriin.

Hallituksen vastuutehtävät

Syyskokouksessa varapuheenjohtajaksi valittiin Sari Savikko Lahdesta. Tammikuun kokouksessa valittiin sihteeriksi Aila Nyberg-Kork Nokialta, taloudenhoitajaksi Ritva Heiman Vaasasta, jäsensihteeriksi Raili Tuppurainen Joensuusta, viestintävastaaviksi Marja-Riitta Lehtinen Oulusta ja Heikki Ranta Tampereelta.

Asiaa soteuudistuksesta

Marraskuun jäsenkirjeessä kirjoitin sotesta ja päätin pohdiskeluni:
” Yhdistyksen hallitus haluaa sanoittaa huolensa ja tuoda omat ajatuksensa julki. Sosiaalihuoltoa ja sosiaalityötä, sen sisältöä ja asemaa sotessa pitää puolustaa eikä sitä saa alistaa terveydenhuollolle.”
Sosiaalipalvelut, sosiaalityö ja eriarvoistumisen lisääntymisen uhka sotessa on ollut hallituksen ammatillisen edunvalvonnan keskiössä. 13.12.2017 vastasimme soten valinnanvapautta koskevaan lausuntopyyntökyselyyn. Kävimme 16.2.2018 perustuslakivaliokunnan puheenjohtajalle kertomassa näkemyksiämme ja lähetimme 24.-25.2.2018 kannanottomme päättäjille ja sidosryhmille. Eduskuntavierailulla annoimme myös palautetta toimeentulotuen kelasiirtoon liittyvistä vakavista ja edelleen jatkuvista ongelmista sekä niin peheiden – kuin aikuissosiaalityönkin palveluiden kriittisistä pisteistä.

Hyvinvointi- ja terveyseroja kavennetaan tehokkaimmin ennaltaehkäisyn ja varhaisen puuttumisen avulla. Tämä edellyttää panostamista sosiaalisesti heikoimmassa asemassa olevien ihmisten perus- ja lähipalveluihin niin, että psykososiaalinen tuki ja kuntoutus muodostavat toimivan palvelukokonaisuuden ja katkeamattomat palveluketjut. Pelkkä liikkuva tai jalkautuva tiimi/työpari ei riitä – ei myöskään pelkkä sosiaalihullon ohjaus- ja neuvonta. Perussosiaalityön palvelut tulee organisoida kokonaisvaltaisesti matalalla palvelukynnyksellä ja lähipalveluperiaatteen mukaisesti sotekeskuksiin tai niiden lähiyhteyteen. Seuraamme sotesuunnitelmia edelleen.

Katso koko kannanotto ja terveiset eduskuntavierailusta kotisivulta.

Tulossa kevään aikana:

Hallituksen seuraava kokous on la 17.3. klo 12.30 Tampereella Finlaysonin Palatsissa. Kokouksessa valmistellaan mm. kevätkokousta, teemakokousta ja elokuun semninaaria.

Sosiaalityön päivä 20.3.2018: Talentia näkyy työpaikoilla ja mediassa.

Talentian palkkaillat kevään aikana: kuinka uudet sopimukset ja sote vaikuttavat työhösi?

Lauantaina 28.4.2018 pidetään yhdistetty kevätkokous ja teemakokous klo 14.00 alkaen Kevätkokouksessa vahvistetaan toimintakertomus ja tilinpäätös vuodelta 2017. Teemakokouksen aiheena on aktiivimalli ja kasvupalvelukaavailut. Hallitus kokoontuu jo klo 12.30 alkaen.

Yhdistyksen perinteen mukaisesti pidetään elokuussa ”eloseminaari”: Lapsiperheiden sosiaalityöhön liittyvä yleinen koulutuspäivä ja yhdistysseminaari yhdistetään kokonaisuudeksi. Ohjelma, aika ja paikka ilmoitetaan loppukeväällä.

Olet tervetullut kaikkiin kokouksiin – hallituksen kokoukset ovat kaikille avoimia. Voit lähettää terveisiä hallitukselle sekä ilmoittautua kokouksiin sosiaalityontekijat@talentia.f

Talvesta nauttien, mutta kevättä odotellen

Pirjo Paananen

puheenjohtaja