Toimintasuunnitelma 2025

1. Toimintaympäristö
Toimintavuonna 2025 näkyy hyvinvointialueiden talouden sopeuttamistoimenpiteet. Alueilla jatketaan sosiaali- ja terveyspalveluiden yhteensovittamista samalla kun palvelurakenteita uudelleen arvioidaan.
Kehittämistyön tueksi on menossa sosiaali- ja terveysministeriön, sisäministeriön ja valtiovarainministeriön rahoitusta useassa eri ”kehittämiskorissa”. Kehittämistyössä tullaan nostamaan sosiaalihuollon merkitystä terveydenhuollon rinnalla tasavertaisena toimijana. Tavoitteena on vahvistaa palvelujen yhteen toimivuutta ja monialaista yhteistyötä. Sosiaalialan palveluprosessia on vahvistettava ja kirkastettava tulevaisuuden sote-keskusrakenteessa suhteessa asiakkaisiin ja monialaiseen yhteistyöhön ja johtamiseen. Sosiaalialan johtaminen uusissa sote -keskuksissa nousee tärkeäksi kysymykseksi.
Sosiaalialan lainsäädäntöä uudistetaan hallitusohjelman viitoittamalla tavalla. Sosiaalijohto osallistuu lainsäädännön valmisteluryhmiin ja antamalla lausuntoja harkinnan mukaan.
Toimintaympäristön muuttuminen haastaa yhdistyksen arvioimaan sen omaa toimintaansa.
Kokonaisuutena arvioiden Sosiaalijohto ry:n haaste jakaantuu kolmeen osaan:
- Vaikutetaan valtakunnan tasolla virallisissa ja epävirallisissa verkostoissa sekä osallistutaan valtakunnallisen valmistelun taustatyöhön.
- Nostetaan sosiaalialan merkitystä esille Sosiaalijohto ry:n jäsenten ollessa mukana hyvinvointialueiden käytännön toteutuksessa.
- Sosiaalijohto ry:n omaa toimintaa arvioidaan tavoitteena löytää uusia toimintatapoja ja vahvistaa sen omaa brändiä.
2. Hallituksen toiminta
Yhdistyksen hallituksen toiminnassa painottuu suora vaikuttaminen valmisteluverkostoissa sekä kehittämisehdotusten ja kannanottojen tekeminen.
Hallitus valmistelee toimintasuunnitelman, jossa sovitaan kokousten ajankohdat, hallituksen jäsenten työnjako ja vastuualueet. Toiminnassa näkyy vahvasti yhdistystoiminnan kehittäminen ja toiminnan organisointi. Hallituksen jäsenille ja hallitustoiminnasta kiinnostuneille järjestetään työpajaviikonloppu, jossa tavoitteena on yhdistyksen perustehtävän kirkastaminen ja hallitusjäsenten sitoutumisen vahvistaminen.
3.Talous
Yhdistyksen talous mahdollistaa hyvin suunnitellun vaikuttamistoiminnan ja yhdistys järjestää jäsenille suunnatun ajankohtaisseminaarin ammatillisen yhteenkuuluvuuden vahvistamiseksi sekä muihin yhdistyksen sääntöjen mukaisiin toimintoihin.
4. Edunvalvonta
Sosiaalijohto ry:n aseman vahvistaminen sekä sosiaalialan ammatillisen osaamisen ja johtamisen säilyminen edellyttävät kykyä toimia muuttuvassa sote-kentässä sekä yhdistys- että jäsentasolla. Sosiaalialan johtajilta edellytetään vahvaa ammatillista identiteettiä.
Tavoite:
- Sosiaalijohto ry hyödyntää jäsentensä asiantuntemuksen ja verkostot muuttuvassa tilanteessa.
- Yhdistys toimii aktiivisesti Talentian hallituksen alaisen työelämän kehittämistyöryhmän kanssa sosiaalialan johtamisen kysymyksissä.
- Yhdistys järjestää sosiaalialan johtajien ammatti-identiteettiä vahvistavaa toimintaa.
5. Jäsenpalvelu
- Yhdistys tiedottaa jäsenistöään ajankohtaisilla jäsenkirjeillä vähintään neljä kertaa vuodessa.
- Ammatillista yhteenkuuluvuutta varten yhdistys järjestää jäsenille suunnatun ajankohtaisseminaarin.
6. Yhteiskunnallinen vaikuttaminen
Yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa tavoitellaan:
- Sosiaalihuollon ammattilaisia on sekä palvelun järjestämisen että palvelutuotannon organisaatioissa osana johtamisjärjestelmää sen eri tasoilla siten, että sosiaali- ja terveydenhuollosta muodostuu tarkoituksenmukaisesti johdettu kokonaisuus.
- Jäseniä aktivoidaan osallistumaan uusien sotekeskusten suunnitteluun ja toteutukseen.
- STM:n, Huoltaja-säätiön ja yhdistyksen yhteistyön rakenteita jatketaan.
- Sosiaalijohto ry vaikuttaa aktiivisesti sosiaalialan osaamiskeskusten rahoituksen vakauttamiseen ja ennakoitavuuteen sekä sosiaalihuollon tutkimuksen, koulutuksen ja kehittämisen rakenteiden luomiseen alueellisesti ja valtakunnallisesti.
- Sosiaalihuollon tiedontuotannon kehittämistä, johtamisen ja päätöksenteon tukena.
- Osallistutaan valtion sosiaalityön tutkimusrahoituksen käytäntötutkimuksen arviointiin ja painopistealueiden suuntaamiseen.
- Vaikutetaan lainsäädännön kehittymiseen ja annetaan niihin aktiivisesti lausuntoja.
- Järjestetään jäsentilaisuus/seminaari, jossa aiheena ajankohtaiset yhteiskunnassa keskusteluttavat aiheet ja uusimpia tutkimustietoja ja -tuloksia sosiaalihuollon tutkimuksesta
7. Osallistuminen ja jäsenyydet
Sosiaalijohto ry:n edustajat vaikuttavat aktiivisesti eri verkostoissa. Yhdistys on yksi tukiverkosto sosiaalihuollon ja johtamisen asiakysymyksissä.
- Sosiaalijohto ry on jäsenenä Lastensuojelun Keskusliitto ry:ssä
- Sosiaalijohto ry:n edustaja on mukana Lastensuojelun Keskusliitto ry:n hallituksessa ja lapsi- ja perhepolitiikan neuvottelukunnassa.
8. Tiedottaminen
- Nettisivut ovat yhdistyksen pääkanava, jonne tuotetaan aineistoa yhdistyksen seminaarista ja muista tilaisuuksista
- Tiedotuskanavana hyödynnetään aktiivisesti viestipalvelu X:ää (ent. Twitteriä)
- Hallituksen jäsenet tuottavat sisältöä yhdistyksen kotisivuille omalta vastuualueeltaan.
- Tiedottamiseen haetaan/otetaan käyttöön toimintavuoden aikana uusia viestintämuotoja.
9. Kansainvälinen yhteistyö ja edunvalvonta
Yhdistyksellä on aktiivinen kanssakäyminen eurooppalaisten ja pohjoismaisten verkostojen kanssa.
European Social Network on yhdistyksen kansainvälisen yhteistyön areena ja yhdistyksen jäsenet hyödyntävät ESN:n työryhmiä, seminaareja ja verkostoja aktiivisesti oman johtamistehtävänsä tukena.
Yhdistyksen edustus ESN:n hallituksessa pyritään varmistamaan tulevaisuudessakin.