Hyvinvointi sosiaalialan työssä – Kehotietoisuus hyvinvoinnin tukena webinaarin antia

Puheenvuorot hyvinvoinnin puolesta

Talentia Pohjois-Pohjanmaa ry:n puheenjohtaja Minna Kaltio avasi tilaisuuden toivottamalla osallistujat tervetulleeksi hyvinvoinnin pohdinnan äärelle. Osallistujat olivat valmistautuneet tilaisuuteen kokoamalla lähelleen mukavan makuualustan ja villasukat päivän aikana tehtäviä harjoituksia ja rentoutusta varten.

Hyvät työolosuhteet tukevat hyvinvointia

Talentia ry:n puheenjohtaja Jenni Karsio palautti omassa osuudessaan osallistujat ensiksi miettimään sosiaalialan työtä ja etenkin psykososiaalista kuormitusta, jota suurin osa alalla työskentelevistä kohtaa työssään päivittäin. Kuormitusta syntyy mm. asiakastyöstä, aikapaineista, myötätuntouupumuksesta ja painostavista sekä uhkaavista tilanteista työtehtävässä. Myös esimiestyö voi olla joko työhyvinvointia tukevaa tai sitä nakertavaa. Hyvä johtaminen on Karsion mukaan valmentavaa ja jaettua, selkeät vastuut ja valtuudet tunnistavaa, tukevaa ja työntekijää osallistavaa. Hyvää työyhteisöä kuvaavat toimiva tiedonkulku, toisten tukeminen ja kokemusten sekä työn jakaminen. Hankalissa tilanteissa puheeksiottamisen malli on kunnossa ja sitä osataan käyttää.

Myönteinen ilmapiiri tukee työssä jaksamista ja se syntyy työolojen ja tarvittavan osaamisen ollessa kunnossa. Myös työ – ja yksityiselämä täytyy olla tasapainossa

Keinoja työn kuormittavuuden hallintaan voi tutkia mm. Työturvallisuuskeskuksen sivustolta. Pääset sinne tästä linkistä

Karsion mukaan työhyvinvointi ja työssä jaksaminen eivät kuitenkaan voi jäädä pelkästään yksilön harteille. Apua ja neuvoja hankalaan kuormitustilanteeseen löydät Talentian työsuojelun sivuilta, tästä painamalla .

Työelämän mielenterveysohjelman kautta voit tehdä testin työhyvinvointiisi liittyen. Pääset testiin tästä

Kehollisuus palautumisen mahdollistajana

Liisa Sonkamuotka, psykofyysinen fysioterapeutti, tanssi-liiketerapeutti oululaisesta Kokokeho -yrityksestä toi palautumiseen kehollisen näkökulman, jonka kautta osallistujat pääsivät tarkastelemaan omaa työtään kuormituksen, vireystilan ja vuorovaikutuksen tulokulmista käsin. Sosiaalialan työhön kuuluva vuorovaikutustyössä väsyminen, myötuntuntouupumus, kehollisesti siirtyvät tuntemukset ja yhteyden rakentamiseen liittyvä työtapa voivat tehdä työstä palautumisesta hankalaa. Sonkamuotka toi tiedon lomaan kehollisia harjoituksia, joiden avulla osallistujat pääsivät tunnistamaan, purkamaan ja neutralisoimaan kuormitustilojaan. Osallistujat saivat mukaansa myös työkaluja työpäivän aikaisiin ja sen jälkeen tehtäviin harjoituksiin, joiden avulla työkuorma on helpompi jättää työpaikalle päivän päätteeksi.

Hellitä ja hengitä

Sonkamuotkan kehollisten harjoitusten ja loppurentoutuksen jälkeen webinaarin ohjelmassa oli yogafeenixin joogaohjaaja Tanja Wunshin pitämä jooga, jonka aikana keskityttiin rauhoittamaan mieltä tietoisen hengittämisen avulla, joka rauhoittaa parasympaattista hermostoa, laskee sykettä ja vähentää stressihormonien määrää kehossa.

Sosionomi paikallaan

Tilaisuuden lopuksi Sosiaalialan sosionomit ja ohjaajat ry:n puheenjohtaja Katja Paasivirta esitteli ammatillisen yhdistyksen toimintaa osallistujille teemalla sosionomi paikallaan.

Talentia Pohjois-Pohjanmaa ryn alueseminaarityöryhmä kiittää kaikkia osallistujia mukavasta lauantaista. Toivottavasti seuraavalla kerralla pystymme tapaamaan aivan kasvokkain