Paikallisneuvottelut koskien ns. epäpätevyysalennuksia

JUKO ry on pyytänyt paikallisneuvotteluja koskien Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymässä tehtyjä niin sanottuja epäpätevyysalennuksia. Kunnissa sovellettavan virka-ja työehtosopimuksen määräyksen (KVTES II luku 9 § 2 momentti) muutoksen mukaan epäpätevyysalennusta ei tule soveltaa pelkän koulutuksen puutteen vuoksi, jos työntekijän/viranhaltijan työn vaativuutta ei sen vuoksi ole alennettu. Mikäli työntekijä/viranhaltija ei täytä kelpoisuusvaatimuksia ja hänen tehtävänsä vaativuutta on madallettu voi tehtäväkohtainen palkka kuitenkin olla enintään 10 % alempi kuin palkkahinnoittelun asianomainen palkkausmääräys edellyttää. Juko ry:n ja Kunnallisen työmarkkinalaitoksen 19.10.2017 allekirjoitetussa keskusneuvottelupöytäkirjassa on todettu, että ns. epäpätevyysalennus tulee tehdä valtakunnallisen KVTES:n mukaisen palkkahinoittelun tehtäväkohtaisista euromääräisistä palkoista. Ns epäpätevyysalennusta ei siis voi tehdä, mikäli tehtävän tehtäväkohtainen palkka ylittää kyseisen palkkahinnottelukohdan alarajan. KVTES II luvun 9 § 2 momentti on tullut voimaan tämän sisältöisenä 1.1.2012 lukien ja tästä syystä  Phhykyssä tulee asiaa tarkastella takautuvasti tekstimuutoksesta lähtien.
Lisätietoa voit kysyä: Linda Sydänmäki (pääluottamusmies JUKO KVTES/LS/), Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä, p. 044 440 3699, sähköposti: etunimi.sukunimi@phhyky.fi
Mikäli epäilet, että kohdallasi on tehty aiheeton epäpätevyysalennus ja työskentelet muualla kuin Phhykyssä ota yhteyttä työpaikkasi luottamusmieheen.