Miten minusta tuli ammattiyhdistyksen toimija?


Toinen blogiteksti kertoo yhdenlaisen näkemyksen matkasta yhdistystoimijaksi

Miten minusta tuli ammattiyhdistyksen toimija?

”Mikä se liittovaltuusto oikein on?” ”Mitä siellä alueyhdistyksen kokouksissa oikein tapahtuu?” minulta kysytään usein, kun kerron lähteväni liittovaltuuston tai alueyhdistyksen kokoukseen. Tiedän, että useat työ- tai opiskelukaverini kuuluvat ammattiyhdistykseen mutta se, mitä yhdistystoiminta käytännössä pitää sisällään tuntuu olevan monille vierasta. Mikä sai minut lähtemään mukaan? Miksi pelkkä rivijäsenyys ja jäsenmaksun maksaminen ammattiliittoon ei minulle riittänyt? Mitä yhdistyksessä toimiminen minulle antaa ja mitä se voisi antaa sinulle?

Liittyminen ammattiliittoon oli minulle itsestään selvää jo opiskeluaikana. Halusin olla ylpeä siitä, että olen valinnut sosiaalialan ja halusin kuulua johonkin ja antaa sosiaalialan ammattilaisuutta ylpeänä. Halusin olla osana yhteistä porukkaa ja kantaa sosiaalialan asiantuntijuutta arvokkaasti. Koin, että ammattiliiton kautta saan tärkeää informaatiota siitä, mitä sosiaalialan työelämässä tapahtuu ja millaisia työpaikkoja ja ammattilaisia työkentällä on. Koin, että ammattiliitto on linkki opintojen ja työelämän välillä. Lisäksi ajattelin, että ammattiliitto on turvanani mahdollisissa työsuhteeseen liittyvissä epäkohdissa.

Muistan, kun kuuntelin Talentian työelämäluentoa luentosalissa ja opiskelijavastaava kertoi, kuinka tärkeää opiskelu on vaikka työelämä kutsuisi mukanaan jo kesken opintojen. Hän puhui alan palkkauksesta ja työelämän pelisäännöistä. Se kaikki tuntui jollain lailla kaukaiselta mutta toisaalta näin jo mielessäni, miten minusta tulee sosiaalialan työntekijä ja pääsen tekemään unelmoimaani työtä. Muistan, kuinka luennon jälkeen täytin yhdistyksen liittymislomakkeen ja ajattelin, että haluan olla kuulemassa työelämän muutoksista ja vastaanottaa tietoa ammattiyhdistyksen kautta.

Aluksi Talentian jäsenyys näkyi minulle lähinnä lehden muodossa. Lisäksi muistan saaneeni alueyhdistykseltä joitakin kutsuja yhteisiin tapahtumiin mutta pohtineeni, että toiminnassa on varmasti mukana vain kokeneita osaajia, joten ajatus mukaan lähtemisestä tuntui vieraalta. Oman elämän muutosten myötä alueyhdistys vaihtui ja työelämä vei mukanaan. Sain vuosia postia alueyhdistykseltä mutta muistan lähinnä pohtineeni, ketähän nuo salaperäiset postin lähettäjät ovat? Ajattelin, että hallituksen toimijat ovat todennäköisesti minua iäkkäämpiä, kokeneempia ja parempia, joten toimintaan lähteminen tuntui edelleenkin vieraalta. Kunnes eräänä päivänä, erään tapahtuman yhteydessä hallitus esittäytyi ja havaitsin, että mukana oli eri ikäisiä toimijoita, erilaisissa taustoilla ja erilaisilla kokemuksilla varustettuina. Joku taisi olla jopa minua nuorempi! Ehkä mahtuisin itsekin mukaan joukkoon? Ehkä voisin itse omalla osaamisellani ja persoonallani antaa jotain yhdistykselle. Aluksi osallistuin yhdistyksen virkistystapahtumiin ja lopulta päätin hypätä mukaan rohkeasti ja vailla ennakkoluuloja. Päätin, että haluan oppia jotain uutta.

Nyt olen toiminut kaksi vuotta liittovaltuuston jäsenenä sekä hallituksen varajäsenenä. Tulin valituksi liittovaltuustoon jäsenten äänestyksen perusteella. Päijät-Hämeellä on valtuustossa kaksi edustajaa. Mitä yhdistystoiminta on antanut minulle? Olen oppinut älyttömän paljon kokouskäytänteistä. Muistan, kun ensimmäisessä valtuuston kokouksessa katselin hämmästyneenä ympärilleni kuin Liisa ihmemaassa. Tunsin olevani kokematon mutta päätin oppia ja ottaa uuden oppimisesta kaiken irti. Vähitellen opin tuntemaan ihmisiä ympärilläni, kuulostelemaan tapahtumia ja pääsin vaihtamaan ajatuksia eri alojen ammattilaisten kanssa. Valtuusto valitsee Talentian hallituksen ja keskustelee ajankohtaisista sosiaalialan asioista. Nyt syysvaltuuston kokouksen alkaessa, katsoin ympärilleni kokoussalissa ja kylmät väreet kulkivat lävitseni. Kuuntelin valtuuston jäsenien puheenvuoroja sosiaalialan ammatillisista ja ajankohtaisista kysymyksistä ja ajattelin sitä, miten upeaa työtä me kaikki sosiaalialan korkeakoulutetut teemme ja mikä etuoikeus on olla osana tätä hienoa porukkaa. Osana valtuustoa koen ammatillisuuteni kasvavan ja saan olla omieni joukossa!

Omassa alueyhdistystoiminnassa olen niin ikään päässyt tutustumaan eri alojen ammattilaisiin. Lisäksi olen päässyt harjoittamaan taitojani esimerkiksi viestinnän asioiden parissa. Talentia on kouluttanut viestinnästä vastaavia toimijoita käyttämään erilaisia viestintämenetelmiä. Olen oppinut todella paljon uutta ja päässyt mukaan kehittämään yhdistyksen toimintaa ja olemaan mukana vaikuttamassa siihen, miten yhdistyksen varoja käytetään. Valtuuston kausi kestää neljä vuotta ja valtuusto kokoontuu kaksi kertaa vuodessa kahden päivän ajan. Alueyhdistyksen hallitus kokoontuu noin kerran kuussa muutaman tunnin ajan. Kokouksen ohessa kahvittelemme ja käymme läpi ajankohtaisia kuulumisia. Kumpikaan työskentely ei siis vie vapaa-ajastani liikoja mutta antaa sitäkin enemmän.

Mikä voisi olla sinun polkusi mukaan toimintaan? Olkoon vahvuutesi rahastonhoito, viestintä, valokuvaus tai tapahtumien järjestäjä, lähde rohkeasti mukaan. Tule juuri sellaisena kuin olet! Ole mukana vähän aikaa tai enemmän! Alueyhdistyksen kokouksiin olet tervetullut mukaan matalalla kynnyksellä ideoimaan ja kuulostelemaan! Tammikuun kokous on tiistaina 9.1. alkaen klo 17:30 Mesossa (Aleksanterinkatu 26 A, 4krs). Tervetuloa! Tehdään yhdessä yhdistyksemme toiminnasta kaikkia jäseniä palvelevaa!

Venla Paajanen

talentia-paijat-hame-ry