Kannanotto lapsiperheiden palvelutarpeen arvioinnin tilanteeseen

Lähestymme tällä kannanotolla Helsingin lastensuojelun johtavia virkamiehiä ja poliittisia päättäjiä. Sosiaalialan korkeakoulutetut Talentia Helsinki ry. on erittäin huolissaan Helsingin lapsiperheiden palvelutarpeen arviointi ja tuki -yksiköiden tilanteesta. Yksiköt, joita on Helsingin kaupungilla yhteensä seitsemän, vastaanottavat kaikki lastensuojeluilmoitukset tai muut pyynnöt lapsiperheen palvelutarpeen arvioimiseksi. Sosiaalihuoltolain mukaisen palvelutarpeen arvion on valmistuttava kolmen kuukauden määräajassa. Mikäli kyseessä on mahdollisesti lastensuojelun tarpeessa oleva lapsi, arvio sisältää myös lastensuojelun tarpeen arvioinnin lastensuojelulain mukaisesti.

Talentia Helsingin tietojen mukaan näiden yksiköiden tilanne on erittäin kriisiytynyt. Yksiköiden sosiaalityöntekijät ovat avanneet ahdinkoaan myös julkisesti (HS 12.10.2018) Yksiköissä on merkittävää työntekijävajausta, ja joistain toimipisteistä on puuttunut jopa kahdeksan kymmenestä työntekijästä. Muut palvelutarpeen arvioinnin toimipisteet ovat joutuneet paikkaamaan tilannetta, jotta lakisääteiset velvoitteet saataisiin millään tavalla täytettyä. Tämä jousto on toteutettu oman työn kustannuksella. Tilanne on jatkunut samanlaisena toistuvasti ja jo pitkään – kun jokin toimipiste saa tilanteensa jonkinlaiseen tasapainoon, ajaudutaan uudestaan kuormittavaan tilanteeseen muista toimipisteistä siirtyvän työn vuoksi.

Nyt lapsiperheiden palvelutarpeen arvioinnin yksikkö on pyytänyt vapaaehtoisia sosiaalityöntekijöitä myös muilta toimialoilta tekemään palvelutarpeen arviointeja oman työn ohella talkootyönä iltaisin tai viikonloppuisin. Tilanne on erittäin kyseenalainen työsuojelun ja kuormituksen näkökulmasta. Myös asiakasnäkökulmasta urakointi oman työn ohella ilman perehtyneisyyttä lapsiperheiden palvelutarpeen arviointien tekemiseen herättää kysymyksiä asiakkaan saaman palvelun laadusta sekä jopa asiakasturvallisuudesta.

Viestiessään asiasta työntekijät eivät ole ajamassa omaa etuaan. Sosiaalityöntekijöillä on vahva halu ja ammattieettinen velvollisuus tehdä hyvää ja eettisesti kestävää asiakastyötä. Nykyinen tilanne ei voi olla näyttäytymättä huonompana palveluna ja myöhäisempänä avunsaantina helsinkiläisille lapsiperheille. Kun palvelutarpeen arviointi tehdään työtilanteen vuoksi erittäin suppeana tai jopa arvioidaan, ettei sen aloittamiselle ole tarvetta, perheiden tilanteet ehtivät merkittävästi pahentua ja palveluntarve on myöhemmin suurempi. Ongelmia jää myös piiloon, kun palvelutarpeen arvioinnin työntekijät joutuvat jättämään perheen tapaamiset minimiin, puhelinsoiton tai yhden tapaamisen varaan. Sosiaalityössä kuitenkin näyttäytyy keskeisenä luottamuksellisen asiakassuhteen tarve – kertoisitko elämäsi suurimmista kipupisteistä ja ongelmista tavatessasi uuden työntekijän ensimmäistä ja mahdollisesti viimeistä kertaa?

Vaikka lapsiperheiden palvelutarpeen arvioinnin yksikön tilanne on nyt erityisen ajankohtainen, Talentia Helsinki kantaa huolta sosiaalityöntekijöiden ja sosiaaliohjaajien kuormittuneisuudesta myös muilla palvelualoilla etenkin niissä yksiköissä, joissa vaihtuvuus on suurta ja rekrytointiongelmia ilmenee. Talentia Helsingin jäsenistössä on paljon erittäin pitkäaikaisesti kaupungin palvelukseen sitoutuneita työntekijöitä ja Helsinki koetaan monessa suhteessa hyvänä työnantajana. Toivomme, että Helsinki haluaa säilyttää houkuttelevuutensa ja hyvän maineensa ja laittaa stopin sosiaalityöntekijöiden siirtymiselle ympäryskuntiin suuremman palkan tai parempien työolojen perässä.

Tämänhetkisen tilanteen korjaamiseksi Talentia Helsinki odottaa vuoden 2019 budjetista päätettäessä merkittäviä lisäyksiä sosiaalityöntekijöiden palkkaukseen ja muun muassa sosiaali- ja terveystoimialan työhyvinvointitoimiin. Yksittäiset tyhy-päivät tai pikkujoulut tuskin saavat ketään lähtemään tai jäämään, mutta henkilöstökokemuksen parantumiseen työhyvinvointiin käytettävien määrärahojen nostaminen nykyisestä 15 eurosta kuitenkin vaikuttaisi. Työnohjaus on tavanomainen osa työtä, mentorointi jo hyvä alku johonkin uuteen. Lisärahan budjetointi palkkoihin tarkoittaa kokonaiskustannusten laskua, sillä sosiaalityöntekijöiden vaihtuvuuden vähenemisellä saadaan aikaan merkittäviä säästöjä, kun asiakaslasten ja -perheiden tilanteet eivät ehdi kriisiytyä ja helsinkiläisille voidaan antaa merkittävästi parempia sosiaalihuollon palveluita.  Myös lastensuojelun sisäistä työnjakoa, esimiesten toimintaa ja esimiesten saamaa tukea omaan työhönsä, sekä monitoimijaisen palvelutarpeen arvioinnin onnistumisen edellytyksiä täytyy kehittää edelleen. Nyt on tekojen ja kaupungin päättävien tahojen aika puuttua lastensuojelun tilanteeseen järeillä toimenpiteillä. Näin tilanne ei voi jatkua ilman vakavia seurauksia.

Vastaamme mielellämme lisäkysymyksiin näkemyksistämme!

Talentia Helsinki ry:n hallituksen puolesta
varapuheenjohtaja Maria Martti
helsinki.pj@talentia.fi